16. decembar 2022 14:09

Počeo Šesti simpozijum mladih interventnih kardiologa Srbije u Sremskoj Kamenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo Šesti simpozijum mladih interventnih kardiologa Srbije u Sremskoj Kamenici

Foto: Shutterstock.com/Natali _ Mis, ilustracija

SREMSKA KAMENICA - U Sremskoj Kamenici danas je počeo šesti tradicionalni simpozijum mladih interventnih kardiologa Srbije, u prisustvu više od 200 interventnih kardiologa iz zemlje i regiona.

Na tom skupu mladi interventni kardiolozi imaće priliku da prisustvuju predavanjima eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, izlažu naučne radove, ali i uživo prate i lično učestvuju u intervencijama koje se odvijaju u angiosali na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici (IKVBV).

Iz te ustanove je saopšteno da se ovaj simpozijum prvi put posle pandemije korona virusa održava u punom obimu i da će danas pred učesnicima i predavačima u fokusu biti koronarna patologija, dok će sutra najviše reči biti o strukturnim bolestima srca.

Na otvaranju simpozijuma, načelnik Službe za interventnu kardiologiju IKVBV Dragan Debeljački rekao je da je interventna kardiologija napravila veliki pomak u lečenju kardiovaskularnih bolesnika i dodao da se svake godine stvaraju novi inovativni materijali i inovativne tehnike kako bi se sa minimalnim invazivnim pristupom kod pacijenata upotpunilo inovativno lečenje."Potrebni su nam mladi interventni kardiolozi kako bi nam pomogli u lečenju, uz superviziju starijih lekara", naveo je Debeljački, koji je ujedno i organizacioni direktor simpozijuma.

Govoreći o temama koje će se naći pred učesnicima ovogodišnjeg simpozijuma, a koje su u vezi sa koronarnom patologijom, rukovodilac Klinike za kardiologiju IKVBV Milovan Petrović istakao je da su tretman bifurkacionih lezija i lezija na račvi koronarnih arterija veoma bitne jer su one izueztno izazovne procedure.

Prema njegovim rečima, upravo će te prezentacije biti veoma korisne mladim interventnim kardiolozima i onima koji će to postati.

U saopštenju se navodi da će sutra svi učesnici simpozijuma pratiti uživo prenos iz angiosale IKVBV-a, gde će se raditi transkateterska zamena aortnog zalistka putem katetera uz implementaciju stenta u grudnu aortu koja je proširena kod tog istog pacijenta, što se do sada nikada nije radilo u Srbiji.

Na otvaranju simpoziju obratio se i direktor IKVBV Aleksandar Redžek koji je rekao da je jasno opredeljenje IKVBV-a da nastavi sa razvojem mini kardiohirurgije, kao i sa uvođenjem inovativnih procedura, naglasivši važnost početka primene metode manje invazivne ugradnje aortnog zalistka, poznatije kao TAVI, a koja se sprovodi od ove godine na institutu.

On je naveo i da je pred instititutom u narednoj godini adaptacija prostora na trećem spratu, gde se nalaze jedinica intezivne nege i Odeljenje kardiohirurgije, što u potpunosti finansira Pokrajinska vlada.

Zaključno sa tim radovima, prema rečima Redžeka, biće završena rekonstrukcija svih kapaciteta instituta unutar objekta Kamenica 1.