12. jul 2023 15:01

ABS i MOL Srbija obezbedili besplatnu proveru dečjih auto-sedišta u 15 gradova

Izvor: TANJUG

podeli vest

ABS i MOL Srbija obezbedili besplatnu proveru dečjih auto-sedišta u 15 gradova

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) i MOL Srbija petu godinu za redom nastavljaju projekat "Igra je za decu, dečiji život nije igra" u okviru koga će obezbediti besplatnu proveru ispravnosti upotrebe dečjih auto-sedišta na MOL benzinskim stanicama širom Srbije.

Roditelji vozači u 15 gradova u Srbiji, biće u prilici da narednih meseci dobiju savete o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta, kao i da provere da li je sedište u njihovom vozilu pravilno postavljeno.

 

V.d direktora ABS Branko Stamatović je tom prilikom naveo da ova akcija ima za cilj da se građanima ukaže na značaj upotrebe auto-sedišta.

"U Srbiji, za decu od nula do tri godine upotreba sigurnosnih sedišta je na nivou od 71 odsto. Blizu 30 odsto dece ne prevozimo na odgovarajući način i to jeste veliki problem. Upravo ova aktivnost doprinosi tome da što većem broju sugrađana objasnimo koji je značaj i način upotrebe dečijih auto-sedišta", izjavio je Stamatović.

Dodao je da u velikom broju slučajeva i oni roditelji koji koriste dečja auto-sedišta ne koriste ih na odgovarajući način.

"Nama je značajno da razgovaramo direktno sa roditeljima, da direktno sa njima uradimo demonstraciju kako i na koji način se dete postavlja, kako i na koji način se sedište postavlja u automobilu", istakao je Stamatović.

Prema njegovim rečima, ove godine je u Srbiji izgubljeno pet dečijih života u saobraćaju, ali nijedno dete nije izgubilo život u saobraćajnim nezgodama kao putnik u automobilu.

"ABS je pokrenula viziju 'Nula stradale dece u saobraćajnim nezgoda'. Mislimo da možemo da dostignemo taj cilj zajedno sa partnerima i institucijama. Ono što nas ohrabruje u našem dosadašnjem radu na promociji upotrebe dečjih auto-sedišta jeste da nijedno dete nije izgubilo život u saobraćajnim nezgodama kao putnik u automobilu", naveo je Stamatović.

On je apelovao na roditelje da ukoliko idu na putovanja sa decom da uvek koriste dečija auto-sedišta i prevoze decu na bezbedan način.

Direktorka maloprodaje MOL Srbija Biljana Mališić Jut rekla je da će MOL Srbija podići bezbednost kupaca uz podršku trenera koji će na stanicama davati instrukcije kako i na koji način vezati dečja auto-sedišta.

"Biće organizovan događaj gde ćemo pružati podršku kupcima, akreditovani treneri ABS davaće stručne instrukcije kako i na koji način vezivati decu u sedištima i na taj način pospešti bezbednost naše dece", objasnila je Mališić Jut.

Ona je dodala da će MOL Srbija dodeliti na svakom prodajnom mestu tri sedišta, kao i tri hiljade "lojalnih poena".

"Ovo je jedna velika inicijativa na osnovu koje želimo da podignemo svest o preventivi, jer samo preventivom možemo podići bezbednost svih nas", rekla je Mališić Jut.

Nakon izjava za medije treneri iz ABS su dali instrukcije na koji način je najbezbednije podesiti i postavit sedište u vozilu i time osigurati bezbednost dece u saobraćaju.