20. oktobar 2023 17:09

Predstavljena prva platforma Pravosudne akademije za učenje na daljinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljena prva platforma Pravosudne akademije za učenje na daljinu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ GORAN RAJČEVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo pravde, Pravosudna akademija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su danas onlajn platformu Pravosudne akademije koja prvi put omogućava da se organizuje stručno usavršavanje na daljinu.

Platforma je namenjena edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija, a predstavljeno je i sedam obuka iz oblasti sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Posebna savetnica ministarke pravde Snežana Radanović izjavila je da je puštanje u rad ove Platforme izuzetno korisno za stručno usavršavanje, ne samo svih nosilaca pravosudnih funkcija, već i pripadnika policije i predstavnika drugih organa i institucija koji su obuhvaćeni Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, da steknu i prošire svoja znanja iz ove oblasti, kroz kontinuiranu obuku, a na brži i ekonomičniji način.

Radanović je ukazala da je Ministarstvo pravde, i nakon početka primene ovog Zakona, prepoznalo potrebu za dodatnom edukacijom profesionalaca koji primenjuju zakon, zbog čega je poseban akcenat stavljen na obuke u vidu specijalizovanih radionica za članove Grupa za koordinaciju i saradnju na teritoriji cele Srbije.

Ona je istakla da je cilj navedenih obuka bio da se kroz razmenu znanja i iskustava na najbolji način odgovori na izazove koje profesionalci koji procenjuju rizik imaju u primeni Zakona, a u cilju zaštite žrtava na celoj teritoriji Republike Srbije.

"Prema podacima koje Ministarstvo pravde dobija iz Vrhovnog javnog tužilaštva od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. juna 2017. godine i zaključno sa 31. avgustom 2023. godine, sudovi su na predlog javnih tužilaca produžili ukupno 116.025 hitnih mera", navela je Radanović.

Ona je dodala da su se u istom periodu Grupe za koordinaciju i saradnju sastale 17.248 puta i zajednički razmotrile čak 302.033 slučajeva prijavljenog nasilja, te izradile ukupno 109.645 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

„Veliki broj žena spašen je blagovremenom reakcijom institucija i njihovih predstavnika, koji su bili dovoljno senzibilisani da pravovremeno prepoznaju, otkriju i spreče nasilje, kako ne bi došlo do težih posledica, pa i mogućeg femicida“, zaključila je Radanović.

Ona je najavila da će Ministarstvo pravde u novembru organizovati prvi put i radionice za sudije za prekršaje na temu „Odgovor pravosuđa na rodno zasnovano nasilje prema ženama i nasilje u porodici“,

uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), na kojima će poseban akcenat biti na spornim pitanjima u procesuiranju slučajeva kršenja hitnih mera zaštite.

U okviru platforme za učenje na daljinu dostupno je sedam modula onlajn obuka koji su deo obavezne obuke javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudija koji postupaju u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi stekli potrebne sertifikate.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić istakao je da je platforma još jedan korak u unapređenju obuka na Pravosudnoj akademiji i da je rezultat dugogodišnje dobre saradnje sa UNDP.

“Uz podršku UNDP-a razvijena je platforma koja će omogućiti ne samo obuku, već i mogućnost svim korisnicima platforme da imaju pristup materijalima, da koriste platformu za razmenu iskustava, kao i da postavljaju pitanja koja će biti potom obrađena kroz nove tematske celine. Na ovaj način se zaokružuje proces unapređenja e-obuka. Pored toga, posebno je važno povezivanje sa drugim servisima Pravosudne akademije – sa bazom unakrsnog povezivanja domaće sudske prakse sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, UN komiteta za ljudska prava i praksom suda EU u Luksemburgu”, istakao je Vujić.

Dostupne onlajn obuke obuhvataju teme poput prepoznavanja različitih oblika nasilja u porodici, procene rizika od eskalacije i ponavljanja nasilja i zajedničkog postupanja institucija kako bi se obezbedila dugoročna i sveobuhvatna bezbednost žrtava.

Takođe, odnose se na dokazivanje krivičnog dela nasilja u porodici, uključujući slučajeve zloupotrebe vatrenog oružja kao faktora visokog rizika, kao i na međunarodne obaveze, posebno one obuhvaćene Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

Kako se navodi u saopštenju, pristup ovim obukama putem platforme Pravosudne akademije će biti omogućen i zaposlenima u policiji, zdravstvu i centrima za socijalni rad.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci istakao je da će ova platforma doprineti izgradnji društva u kome se nasilje prema ženama i devojčicama ne toleriše.

„Mi smo pomogli Pravosudnoj akademiji da uspostavi ovu Platformu za učenje na daljinu kako bi omogućili profesionalcima u pravosuđu da unaprede neophodna znanja i veštine, posebno kada su u pitanju prevencija i reagovanje na nasilje u porodici. Takođe, ova inicijativa je u skladu sa našim nastojanjima da podržimo proces digitalizacije u institucijama, na način koji donosi jednake koristi svim građanima i građankama Srbije“, rekao je Andreuci.

Na događaju su dodeljeni i sertifikati prvim polaznicima i polaznicama koji su uspešno završili onlajn obuke u oblasti sprečavanja nasilja u porodici.

Izradu platforme i modula za onlajn učenje za Pravosudnu akademiju je podržao UNDP u okviru projekata “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji” i “Smanji rizik-Povećaj bezbednost – Ka smanjenju zloupotrebe vatrenog oružja za nasilje u porodici”.