25. oktobar 2023 17:06

Na Sajmu obrazovanja predstavljeno inkluzivno i obrazovanje nacionalnih manjina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Sajmu obrazovanja predstavljeno inkluzivno i obrazovanje nacionalnih manjina

Foto: TANJUG/Ministarstvo prosvete/ Stefan Gorenjak

BEOGRAD -  Na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava "Učinimo svet boljim", danas su predstavljene aktivnosti u oblasti inkluzivnog i obrazovanja nacionalnih manjina.

Kako je za Tanjug rekla državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček, tokom današnjeg dana škole iz cele Srbije predstavile su aktivnosti koje sprovode u ovim oblastima.

"Sa velikom ponosom smo predstavili te škole. To što one rade jeste lepa praksa, koja stoji u Strategiji za razvoj obrazovanja u Srbiji do 2030. godine kojoj mi kao Ministarstvo nastojimo. Mi kao pokrovitelji, na ovaj način te ustanove predstavljamo široj javnosti", rekla je Viček, koja je zadužena za obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina i inkluzivno obrazovanje, prevenciju nasilja i diskriminaciju u obrazovanju.

 

Jedna od škola koja je predstavila svoje aktivnosti na ovoj manifestaciji je OŠ "Jovan Cvijić" iz Kostolca.

Direktorka ove ustanove Sunčica Marković istakla je da u ovoj školi već sedam godina postoji predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

"Naša škola jeste jedna od najvećih u braničevskom okrugu, sa 1.080 učenika. Dosta je učenika romske nacionalnosti i njihovo interesovanje za ovaj predmet je veliko", rekla je Marković.

 

Dodala je da su učenici njene škole danas predstavili jedan deo svoje kulture i ono što rade u školi.

"Predstavili su muzičku numeru, koji su odsvirali na svom tradicionalnom instrumentu tarabuki. Recitovali su pesmu Desanke Maksimović na romskom jeziku. Imamo dosta talentovanih učenika, pre svega za sport i muziku", istakla je direktorka Marković.

Njena koleginica iz Kucura, direktorka OŠ "Bratsvo jedinstvo" Senka Mučenski, navela je da se u njihovoj školi nastava izvodi na dva jezika - srpskom i maternjem rusinskom jeziku.

"Danas su se predstavila deca rusinske nacionalne zajednice. Prikazali su dramsku tačku, recitaciju i dečiju igru na rusinskom jeziku. Veoma su bili uzbuđeni pri samo pripremi, ovo je veliko iskustvo i čast", rekla je direktorka.

Prema zvaničnim informacijama, koje je saopštilo Ministarstvo, u Srbiji se obrazovanje realizuje na osam jezika nacionalnih manjina - albanskom, bosanskom, bugarskom, hrvatskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom i slovačkom.

Na sajmu je predstavljen rad resornih centara i opremanje škola asistivnom tehnologijom, koja ima za cilj da pomogne školama iz cele Srbije da sprovode nastavu na jezicima nacionalnih manjina i inkluzivnu nastavu.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, na kom su mališani koji nastavu slušaju na nekom od navedenih jezika imali priliku da se predstave, traje do 29. oktobra na Beogradskom sajmu (Hala 2).