26. oktobar 2023 10:20

Prva generacija polaznika započela master studije iz forenzičkog računovodstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prva generacija polaznika započela master studije iz forenzičkog računovodstva

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu danas je počela nova akademska godina na master studijama iz forenzičkog računovodstva, a prvu generaciju polaznika ovog programa čine 42 studenta.

Jedan od najvažnijih ciljeva ovog Projekta, kako se navodi u saopštenju fakulteta, jeste izgradnja forenzičko-računovodstvenih kapaciteta u Srbiji, koji uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona (INL) realizuje Ekonomski fakultet u Beogradu.

Svečanosti koja je upriličena povodom početka akademske godine za studente ovog master programa, prisustvovalo je rukovodstvo Ekonomskog fakulteta, kao i predstavnici INL-a iz Ambasade SAD u Srbiji.

Polaznicima master programa je obezbeđena dostupna aktuelna literatura, prevedena na srpski jezik, kao i predavanja renomiranih profesora i analize studija slučaja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović pozdravila je polaznike master programa „Forenzičko računovodstvo“ i naglasila da je fakultet spreman da usvaja nove obrazovne programe i ide u korak sa potrebama privrede i društva.

Rukovodilac Projekta Dejan Malinić naglasio je važnost uspostavljanja ove društveno odgovorne profesije kao i kompleksnost i multidisciplinarnost znanja koja moraju posedovati njeni pripadnici kako bi bili stavljeni u funkciju borbe protiv različitih oblika finansijskog kriminala.

Kako je naveo, svi polaznici koji sa uspehom završe master studije biće sertifikovani od strane profesionalnog nacionalnog udruženja računovođa.

INL koordinator u Ambasadi SAD Benjamin Vilijams iskazao je zadovoljstvo zbog toga što je prva generacija forenzičkih računovođa započela svoje školovanje i što će, po okončanju master programa, doprineti prevenciji, otkrivanju i istragama finansijskih prevara.

Na master programu „Forenzičko računovodstvo“ polaznici će razvijati kompetencije u sedam užih oblasti među kojima su i nacionalno krivično zakonodavstvo, analitika podataka i procena šteta izazvanih prevarama, a po okončanju studija će biti osposobljeni za ubrzano uključivanje u profesiju i podizanje kapaciteta institucija javnog i privatnog sektora u rasvetljavanju slučajeva korupcije, pronevera i prevarnog finansijskog izveštavanja.