13. novembar 2023 19:47

"Pronađi me" prezentovan roditeljima Vračara: "Projekat značajan za ceo region"

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Pronađi me" prezentovan roditeljima Vračara: "Projekat značajan za ceo region"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Centar za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) organizovali su danas prezentaciju sistema "Pronađi me" za roditelje sa teritorije opštine Vračar i tom prilikom direktor CNZD Igor Jurić poručio je da je to projekat značajan za ceo region i da će se širiti i van Srbije.

"To je jedna priča koja je krenula iz naše zemlje, koja će se širiti. Već imamo zaista dobru saradnju sa MUP-om Republike Srpske, koji će uskoro pokrenuti inicijativu da sistem zaživi, pre svega u Republici Srpskoj, a kasnije na teritoriji cele Bosne i Hercegovine", rekao je Jurić.

 

On je istakao važnost prevencije, kako bi se predupredile opasne situacije za decu.

"Ovo jeste jedan takav sistem, jedan model gde se zajedno uključujemo u potragu za nestalim detetom, gde svi aktivno učestvujemo kada se desi nestanak, tražeći dete. Imamo odličnu saradnju između MUP-a i ostatka zajednice", rekao je Jurić.

 

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić je rekao da je ponosan što je u Srbiji uveden sistem "Pronađi me", koji će omogućiti brzu potragu za nestalom decom.

"To je još jedan dokaz koliko su nam deca važna i koliko brinemo o njihovoj bezbednosti. Uveren sam da će ovaj sistem doprineti da naša deca budu bezbednija i da unapredimo sistem prevencije. Ne postoji ništa vrednije, ništa važnije i preče od naše dece", istakao je Janić.

 

"Kada su nam deca srećna, onda smo sigurni da smo kao država i kao društvo na pravom putu. Zato ne smemo da dozvolimo da bilo ko ugrozi bezbednost i da skine osmeh sa lica i jednog deteta", rekao je Janić.

Prezentaciji je prisustvovao i Slobodan Negić, otac devojčice koja je ubijena 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji će raditi sa decom sa problematičnim ponašanjem u okviru CNZD.

"Rad u takvom okruženju i sa takvim timom je nešto što meni pruža mogućnost da nađem neki smisao posle toga što se dogodilo", poručio je Negić i dodao da se nada da će tako uspeti da pomogne da se neka buduća zla događanja preduprede.

U okviru prezentacije je održana interaktivna radionica koja je demonstrirala koliko roditelji poznaju kako im deca koriste internet.

Roditeljima je pokazano značenje najčešćih emotikona koja deca koriste na internetu, Jurić im je podelio savete kako najbolje da zaštite decu na internetu od predatora i prikazani su edukativni filmovi.

 

U Srbiji je sistem za hitno obaveštenje javnosti o nestaloj deci "Pronađi me" počeo da radi 25. oktobra, a građanima su tokom tog dana počele da stižu SMS poruke sa obaveštenjem da je ovaj sistem aktivan.

Sistem "Pronađi me" implementiran je na inicijativu CNZD, po modelu Amber Alert sistema, koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija - televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi.