30. decembar 2022 13:07

Od 2014. godine javni beležnici obavili više od 15 miliona pravnih poslova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Od 2014. godine javni beležnici obavili više od 15 miliona pravnih poslova

Foto: Shutterstock.com/MIND AND I, ilustracija

BEOGRAD - Javni beležnici uradili su više od 15 miliona pravnih poslova od kada su u septembru 2014. godine uvedeni u pravni sistem Srbije.

Kako je saopšteno iz JKS, time je rasterećeno pravosuđe, a pravna sigurnost, posebno u prometu nepokretnosti, dovedena je na značajno viši nivo.

Od tih 15 miliona, oko 1,7 miliona je solemnizovanih isprava - najčešće potvrđenih i overenih ugovora o prometu nepokretnosti.

Samo u 2022. godini, overenih ugovora o prometu nepokretnosti bilo je više od 200.000.

Da bi jedan takav ugovor bio potvrđen, javni beležnici proveravaju status nekretnine u katastru nepokretnosti, proveravaju u evidenciji Ministarstva pravde ProNep da li je prethodno ista ta nepokretnost već prometovana, vrše uvid u izdate građevinske dozvole, prijavu građevinskih radova…

Uz to, kada potvrde i overe ugovor o prometu nepokretnosti, javni beležnici katastru nepokretnosti šalju ove ugovore radi upisa promene vlasnika, a takođe promet odmah zavode u evidenciji ProNep.

Beležnici šalju i poreska izjašnjenja nadležnim poreskim organima, a dužni su i da sve te ugovore o prometu nepokretnosti čuvaju u arhivi 20 godina, a potom ih predaju na trajno arhiviranje.

Svi ti koraci pojedinačno povećavaju pravnu sigurnost u prometu nepokretnostima, njima se sprečavaju duple prodaje nepokretnosti, a uz to, broj sudskih sporova proisteklih iz ugovornih odnosa sveden je na nivo statističke greške.

Pre uvođenja javnog beležništva kod nas, te provere nisu obavljane, ukazuju u saopštenju.

Što se tiče ostavinskih predmeta, javni beležnici uradili su oko pola miliona predmeta, a u tim poslovima javni beležnici su pokazali izuzetnu ažurnost, posebno ako se računa od trenutka kada im sud dodeli predmet.

Od proleća ove godine, ostavinski postupci su još dodatno ubrzani, pošto su Ministarstvo pravde i Vrhovni kasacioni sud izdali uputstvo svim osnovim sudovima da javnim beležnicima istovremeno, jednim rešenjem, poveravaju sastavljanje smrtovnice i raspravljanje zaostavštine.

Najveći broj poslova koji se obavlja u javnobeležničkim kancelarijama su takozvane "male overe", odnosno overe potpisa, rukopisa, prepisa i kopije.

Tu spadaju i saglasnosti za putovanja maloletne dece, overa dokumenata za upis, zaposlenje ili ostvarivanje nekih prava, kao i overa potpisa birača za izborne liste.

U ovom trenutku, javnobeležnički sistem ima 226 kancelarija, u kojima radi 455 javnobeležničkih pripravnika, 326 javnobeležničkih saradnika i 79 javnobeležničkih pomoćnika, kao i više od 700 administrativnih radnika.

Za područja osnovnih sudova u Majdanpeku, Sjenici i Tutinu, još nema javnih beležnika i te poslove obavljaju sudovi.