31. decembar 2022 12:39

Udruženje "Mame su zakon" pozdravlja najavljeni produžetak porodiljskog odsustva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Udruženje "Mame su zakon" pozdravlja najavljeni produžetak porodiljskog odsustva

Foto: Shutterstock.com/Miljan Zivkovic, ilustracija

BEOGRAD - Udruženje "Mame su zakon" smatra da će najavljeni produžetak odsustva sa posla sa 12 na 15 meseci za prvo dete, odnosno 18 meseci za drugo dete mnogim porodicama olakšati usklađivanje rada i roditeljstva.

Udruženje u saopštenju navodi da ako se uzme u obzir da deca u vrtiće mogu da krenu tek kada napune godinu dana, da se nove grupe formiraju tek od septembra, iako se upis radi u maju, te da odsustvo sa posla u praksi za zaposlene žene traje 11 meseci, ovakva mera znači da su nadležni dobro razumeli problem koji postoji sa usklađivanjem rada i roditeljstva koji se na ovaj način jednostavno rešava.

Ističu i da bi bilo potrebno izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca, jer bi mere na taj način dobile puni smisao.

Ministarka Darija Kisić rekla je danas da se očekuje da će sredinom sledeće godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.