5. decembar 2023 13:28

Ašanin: Klinički centri Srbije i Republike Srpske mnogo su postigli u zajedničkom lečenju pacijenata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ašanin: Klinički centri Srbije i Republike Srpske mnogo su postigli u zajedničkom lečenju pacijenata

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Delegacija Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske, koju je predvodio direktor te ustanove Vlado Đajić, posetila je danas Klinički centar Srbije, a tom prilikom je ocenjeno da dve ustanove imaju izvanrednu saradnju, kao i da ima prostora da se dodatno unapredi.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je na konferenciji da klinički centri Republike Srpske i Srbije imaju bratski i prijateljski odnos i dugogodišnju izvanrednu saradnju.

"Imamo rezultate na ponos koje smo postigli u zajedničkom lečenju mnogo pacijenta. Imamo i zavidne rezultate po pitanju edukacije i usavršavanje lekara", rekao je on.

Ašanin je naveo da u prilog intenzivne saradnje dve ustanove govori podatak da je na lečenju u Kliničkom centru Srbije smešteno 1.110 pacijenata iz Republike Srpske.

Istakao je da postoji i saradnja u razmeni lekara između dve ustanove, koji dele znanja i iskustva i dodao su se dogovorili da će u narednom periodu imati još takvih redovnih sastanaka.

Đajić je iskazao zahvalnost zdravstvenim radnicima Srbije, rukovodstvu države i predsedniku Aleksandru Vučiću na raznim donacijama, edukacijama zdravstvenih radnika iz Republike Srpske i lečenju pacijenata u toj državi.

"Došli smo da javno izrazimo svoje poverenje u rukovodstvo Srbije na čelu sa Vučićem, koje radi dobro, vodi Srbiju u dobrom smeru, jer dobra i stabilna Srbija znači stabilnost i opstanak Republike Srpske. Moja poruka za Beograđane je da dobro paze na sledećim izborima da izaberu kvalifikovane stručne, ozbiljne osobe", rekao je on.

Đajić je izrazio zadovoljstvo što je posetio ustanovu u kojoj je bio na specijalizaciji, navodeći da je oko 20 lekara iz Republike Srpske trenutno na edukaciji u Kliničkom centru Srbije, kao i da će se saradnja između dve ustanove dodatno poboljšati.

"Istovremeno postoje i razne sekcije. Pojedini hirurzi, neurolozi i kardiolozi kontinuirano sarađuju, mnogi profesori dolaze. Prošle nedelje je pet lekara iz Srbije bilo u Kliničkom centru u Banja Luci, koji su operisali i edukovali naše lekare", rekao je Đajić.

Dodao je da je cilj da se saradnja poboljša ne samo u edukaciji, već i u pisanju radova i projektima.