21. januar 2024 23:29

Kovačević: U izveštaju Parlamentarne skupštine SE o izborima postoje kontradikcije u samim rečenicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačević: U izveštaju Parlamentarne skupštine SE o izborima postoje kontradikcije u samim rečenicama

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je večeras, govoreći o izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da postoje kontradikcije u samim rečenicama,

"Uvek polazim od logičko-semantičke analize. Kaže (izveštaj): 'izborni dan je protekao glatko, ali su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu zaštitinih mera tokom glasanja i prebrojavanja, kao i česte slučajeve gužvi na biralištima, kršenja tajnosti glasanja i slučajeva grupnog glasanja'. Postavlja se pitanje, prvo, kako, protekao glatko, a navodite onda probleme? Kontradikcija u samoj rečenici", rekao je Kovačević za Pink.

On je dodao da izveštaj zvuči strašno "neprecizno, sve same kvalifikacije, bez upućivanja, konkretizacije".

"Onda kaže...'uključujući nedoslednu primeru zaštitinih mera prilikom prebrojavanja'. Koje su to mere zaštite? Tu postoji definisana procedura, kada birač dolazi, kome daje ličnu kartu. Šta je tu zaštitna mera? Onda kaže 'i prebrojavanja' - šta je zaštitna mera prebrojavanja, šta je zaštitna mera gužvi na biralištu? I ja sam stajao u redu. Dalje kaže, 'kršenje tajnosti glasanja'. Šta to znači, kad neko nekome prilazi, gviri, šta zaokružuje? Da li je to moguće? To je dečija formulacija", naveo je on.

Upitan o napadu na njega posle izbornog procesa, Kovačević je rekao da je očekivao provokacije, ali da nije očekivao da će neko nasrnuti na njega kao "jedinku, činovnika", jer, kako ističe, nema nikakvu političku ulogu, a suočio se sa licima, kako je opisao, koja su "delovala izbezumljeno".

"Povređen sam bio, uspeo sam da se oporavim, radio sam vežbe da oporavim kičmu. Čovek sam koji je bio vođa na uličnim demonstracijama devedesetih godina, 1997, 1999. godine, organizator nekih mitinga. Ono što je mene zapanjilo, ja sam znao da postoji neka namera da se suprotstave sili, državnoj sili, to može biti policija ili neka druga služba, ali nikada nisam video da se neki građanin, ili službenik koji nosi akten-tašnu napada", istakao je on.

Kovačević je rekao da je Srbija, kada kada je reč o stopi fertiliteta, pre dve godine bila na 1,42, a sada je uz mere došla do 1,63.

"Ta stopa se teško podiže, smatra se da kada padne ispod 1,2, nema vraćanja", objasnio je Kovačević i dodao da je sada prvi put zaustavljen taj trend pada broja novorođene dece, a cilj je da se u 2027. godini podigne na 1,7.