15. februar 2024 15:01

U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu održana Sretenjska akademija

Izvor: TANJUG

podeli vest

U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu održana Sretenjska akademija

Foto: Tanjug/video

KRAGUJEVAC – U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet Sretenjski ustav, danas je održana tradicionalna Sretenjska akademija, u prisustvu brojnih državnih zvaničnika, gradskih funkcionera i gostiju, a Sretenjsku besedu govorila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je Sretenjski ustav bio jedan od najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi u to vreme.

"Teritorijom mala, ali duhom, slobodarstvom, nepokorom i vizijom snažna Kneževina Srbija iznedrila je na ovom mestu jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog 19. veka", poručila je na početku besede premijerka Srbije.

Ona je rekla da su ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno i javno proklamovali temeljne vrednosti koje vekovima baštini srpski narod.

"Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava. Republika Srbija, kao i svi pripadnici našeg naroda, ma gde živeli, danas obeležavaju svoj nacionalni praznik Sretenje, Dan državnosti Srbije. Sa ponosom i zahvalnošću prisećamo se i slavimo orašački zbor iz 1804. i proglašenje Sretenjskog ustava iz 1835.godine", navela je ona.

Kako je rekla, Srbija je medju retkim državama u svetu, ukoliko ne i jedina, koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva značajna istorijska dogadjaja koji su se odigrali istog dana i meseca u dvema različitih godina.

"Ove godine to činimo svečanije i organizovanije i masovnije nego ikada do sada. Na molbu i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Republike Srbije je donela odluku da se počev od ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz čitav niz manifestacija širom Srbije, u koji je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, ali i naših oružanih i snaga bezbednosti", naglasila je ona.

Dodala je da je ovo dan za ponos i zahvalnost, i dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine, što je osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika.

Takođe, poručila je da sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu samo dar i nešto što je palo sa neba, već da se oni mukotrpno osvajaju i još mukotrpnije štite, unapredjuju i afirmišu.

"Samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapredjujemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja, možemo svi skupa da obezbedimo sigurniju i srećniju budućnost svoj našoj deci. Sa tim mislima u srcu i umu, srdačno vas pozdravljam iz našeg starog prestonog grada Kragujevca, slaveći slobodu, nezavisnost, samostalnost i puni suverenitet naše zajedničke i jedine otadžbine Srbije", poručila je premijerka.

Predsednik Privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić je rekao da Srbija i grad Kragujevac nastavljaju da grade most trajanja izmedju prošlosti i budućnosti svesni odgovornosti da je obaveza svih nas čuvanje vrednosti koje su nam u amanet ostavili Karadjordje Petrović i Miloš Obrenović.

"Srbija 21. veka biće jaka i moderna zemlja, sposobna da se izbori sa svim izazovima savremenog sveta. Kao što je nekada Kragujevac bio ognjište najvažnijih dogadjaja u istoriji Srbije,tako je i danas Kragujevac stožer i dodatna garancija razvoja naše države", rekao je Dašić.

Nakon besede, u umetničkom delu programa, u kome su učestvovali glumci Knjaževsko-srpskog teatra, kamerni hor Liceum i orkestar Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, izveden je i dramski prikaz "Kulturna diplomatija“, po teksu Vladimira Djordjevića, u režiji Mladena Kneževića.

Na današnji dan i kragujevački Knjaževsko-srpski teatar obeležava 189 godina od osnivanja uz dodelu priznanja, statuete "Joakim Vujić“ i prstena sa likom Joakima Vujića, dok će večeras u 20 sati biti odigrana predstava "Staklena menažerija“ u režiji Olivere Ježine.