14. mart 2024 10:40

Radionica za uspešne doktorske studije održana u Rektoratu Univerziteta u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radionica za uspešne doktorske studije održana u Rektoratu Univerziteta u Beogradu

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Radionica "Strategija za uspešne doktorske studije" održana je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu (UB), a doktor Ivana Bajić Hajduković doktorandima je poručila da ne odlažu da zatraže pomoć za sve izazove sa kojima se suočavaju.

Kako se navodi u objavi na zvaničnom Instagram nalogu UB, prisutni su imali prilike da se upoznaju sa najvećim problemima koji se javljaju na doktorskim studijama.

Predavač alumnistkinja Filološkog fakulteta u Beogradu doktor Bajić Hajduković istakla je da su to najčešće lični problemi koji doktorandi zadaju sami sebi, a proizilaze iz želje za perfekcionizmom, ali i nedostatkom samopouzdanja.

Istovremeno, ona je doktorandima ponudila i stategiju koja bi omogućila uspešan završetak doktorskih studija, a to je da ne odlažu da zatraže pomoć i brinu o svom mentalnom zdravlju, kao temelju svakog uspeha.

"Mentalno zdravlje važno je zbog određenih autorskih blokada koje su sastavni deo tokom doktorskih studija, tako da je potrebna jaka mentalna snaga da se oni prevaziđu i da se odustane od svog cilja već da se kroz razgovore i savete sa drugima nastavi dalje sa procesom doktoriranja", istakla je Bajić Hajduković, navodi se u objavi.

Govornica je istakla da je jedan od najvažnijih elemenata u procesu pisanja doktorata odabir mentora i da neretko postoje mentori koji nisu u potpunosti motivisani i nisu u mogućnosti da se posvete radu sa kandidatom.

Radionica je održana 12. marta, u organizaciji Alumni fondacije Univerziteta u Beogradu, vodila je alumnistkinja Filološkog fakulteta u Beogradu doktor Bajić Hajduković, a samom događaju prisustvovalo je oko 40 studenata doktorskih studija Arhitektonskog, Rudarsko - geološkog, Pravnog, Geografskog, Ekonomskog, Hemijskog, Filološkog, Šumarskog, Filozofskog i Poljoprivrednog kao i studenti Kriminalističko - policijskog univerziteta u Beogradu i Prirodno - matematičkog fakulteta iz Novog Sada.