17. maj 2024 16:23

Vulović: Položaj pripadnika LGBT zajendice nezadovoljavajuć, nastavljamo borbu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vulović: Položaj pripadnika LGBT zajendice nezadovoljavajuć, nastavljamo borbu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležen je danas u Pride Info Centru lansiranjem programa "Nedelje ponosa" koja će se održati od 2. do 8. septembra, s ciljem ukazivanja na nezadovoljavajuć položaj pripadnika LGBT zajednice u društvu i njihovu borbu ka poboljšanju statusa, ali i zakonske prepoznatljivosti.

Filip Vulović iz organizacije "Civil Rights Defenders" i član organizacionog odbora EuroPride-a rekao je za Tanjug da je današnji dan povod da se razgovara o statusu LGBT osoba, imajući u vidu činjenicu da njihovi zahtevi još uvek nisu ispunjeni, zbog čega su pripadnici ove zajednice nezadovoljni.

Dodao je da je jedan od gorućih problema to što veze istopolnih partnera nisu pravno prepoznate, kao i da je položaj transrodnih osoba i dalje kritičan jer nemaju zakonski okvir koji im omogućava bolji pravni i medicinski tretman.

"Ovde smo da javnosti skrenemo pažnju na realne probleme sa kojima se susreće veliki deo građana Srbije koji pripadaju LGBT zajednici", rekao je Vulović.

Dodao je da istopolnim parovima nisu grantovane elementarne stvari koje se popdrazumevaju u bračnim zajednicama, a među njima i mogućnost nasleđivanja imovine, posete partnera u bolnici, zajedničko podizanje kredita i drugo.

"Nasuprot tome, zakonska regulativa bi istopolnim zajednicama omogućila lakši život i jednak tretman sa pripadnicima heteroseksualnih zajednica", naglasio je Vulović.

Vulović je dodao da su veliki problem i diskriminacija pripadnika LGBT i nasilje prema njima.

"Imali smo prošle goidne napad u parku Manjež koji se nesrećno završio smrću, ubijenu trans devojku, policijku brutalnost zbog koje je momak štrajkovao glađu jer organi nisu reagovali na njegove zahteve", kaže Vulović.

Dodao je da donosioci odluka ne reaguju na najadekvatniji način, ali da jeste napravljen pomak 2021. gosdie kada je izrađen Nacrt Zakona o istopolnim zajednicama, dodajući da će zajednica nastaviti da zagovara njegovo usvajanje.

Istakao je da će se maksimalno raditi na tome da se novoj Vladi i čitavom društvu pojasni da da Zakon istopolnim zajednicama ili Zakon o rodnom identitetu nisu bauk i da neće ugroziti nikoga, već da će pomoći jednom delu populacije u Srbiji.

Dodao je da, uprkos tome što se stvari ne odvivaju brzinom kojom bi oni bili zadovoljni, neće odustati od borbe za bolji položaj pripadnika LGBT zajednice.

Istakao je da ih ohrabruju rezultati borbe iz, na primer, susedne Crne Gore, koja ima Zakon o istopolnim zajednicama i koja pravi jedan od najnaprednijih zakona o rodnom identitetu koji će omogućiti osobama da se samoidentifikuju, odnosno da promene dokumenta bez bilo kakvog medicinskog ili psihijtrijskog procesa.

"Vidimo da je borba dala rezultate i u konzervativnim sredinama u regionu, te smo optimistični da je isto moguće i kod nas, zbog čega ne možemo da odustanemo, već moramo da se borimo za sve građane Srbije koji pripadaju LGBT zajednici", naglasio je Vulović.

Govoreći o društvu, Vulović je rekao da se menja svest o pripadnicima LGBT zajednice te da je društvo spremno da prihvati koje će život istopolnih partnera učiniti lalšim.

"Zato mi zagovaramo Zakon o istopolnim zajednicama koji bi sve to obuhvatio i to dozvolio parovima da se registruju i sklope zajednice", kaže Vulović.

Međutim, naveo je da je jedan deo društva i dlaje nasilnički i diskriminatorski raspoložen, te da se nasilje ne može tolerisati i da institucije moraju adekvatno da reaguju na njega.

"Postoji dosta prostora za napredak institucija u ovom pogledu, a mi ćemo nastaviti našu borbu za ostvarivanje boljeg statusa LGBT zajendice u čitavom društvu", rekao je Vulović.

Najavio je i da će u junu biti lansirana kampanja "Beograd Pride 2024" koja će biti fokusirana na realne životne priče pripadnika LGBT zajednice i njihove probleme.