18. maj 2024 12:25

WMG: Tekst Međunarodnog pres instituta pun neistina, cilj da nam se nanese šteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

WMG: Tekst Međunarodnog pres instituta pun neistina, cilj da nam se nanese šteta

Foto: Shutterstock.com/Sharomka, ilustracija

BEOGRAD - Tekst pod naslovom “Čvrsta veza Igora Žeželja i Telekoma – kako država utiče na vlasništvo medija u Srbiji”, koji su preneli pojedini opozicioni mediji, a koji je izvorno objavio IPI (International Press Institute), sadrži veliku količinu neistina, sa namerom da se nanese šteta kompaniji Wireless Media Group (WMG) i njenom vlasniku, saopšteno je iz te kompanije.

Te neistine, navodi se u saopštenju, vešto su upakovane sa javno dostupnim informacijama, i jedina svrha takvog spina je da ugrozi ugled kompanije.

Iz WMG su saopštili da imaju neoborive dokaze da iza tog teksta stoji nevladina organizacija BFMI (Balkan Free Media Initiative), koju vode zaposleni u Junajted grupi, a da je autor teksta Jan-Peter Westad, koji je do skoro bio zaposlen u lobističkoj agenciji Junajted grupe, Hajgejt.

WMG je, kako se navodi, sprovela detaljno istraživanje o organizaciji BFMI i njihovoj povezanosti i direktnom radu isključivo u interesu Junajted grupe, i o tome već obavestila medijske asocijacije i diplomatske misije u Srbiji i inostranstvu.

Takođe, navodi se, WMG je sajtu IPI postavila nekoliko pitanja o tome da objasne svoju vezu sa Junajted grupom i kolegijalno im ostavila vremena da na njih odgovore do ponedeljka u 12 sati, posle čega će se, kako je saopšteno, obratiti javnosti i nadležnim institucijama i organizacijama.

WMG od IPI portala traži objašnjenje, zašto su u objavljenom tekstu promenili ime autora i umesto Jan-Peter Westada, kao autora naveli BFMI. Takođe, pita WMG, kakav je odnos IPI sa BFMI i na koji je način autor teksta povezan sa tom organizacijom.

Jedno od pitanja WMG je i da li je stav autora teksta, i stav britanske vlade, s obzirom na to da je autor teksta Jan-Peter Westad od skoro zaposlen u britanskoj vladi, a traže i odgovor na pitanje kakve formalne i neformalne odnose Institut ima sa konsultantskom kućom "Hajgejt".

U tekstu koji je objavio Međunarodni pres instituta (IPI), o ulozi vlasnika medija u oblikovanju medijskog okruženja u centralnoj i istočnoj Evropi, autor je ocenio da medijima u Srbiji dominiraju pojedinci, koji su, kako je navedeno, uz pomoć države postali uticajni "medijski moguli" i na taj način "stekli prava" na neke od vodećih radio, televizijskih i štampanih medija u zemlji.

U tekstu se kao primer takvog pojedinca navodi Igor Žeželj i optužuje da je, preko bliskih odnosa sa državom, postao jedan od "najprominentnijih vlasnika medija u Srbiji", a da je njegov uspeh, u velikoj meri, posledica, kako je navedeno u tekstu, "raznih mutnih poslovnih partnerstava" sa državnom telekomunikacionom kompanijom Telekom Srbija.