25. jun 2024 13:06

Raspisan poziv za godišnju nagradu "Heroji nasleđa"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raspisan poziv za godišnju nagradu "Heroji nasleđa"

Foto: Shutterstock.com/valiantsin suprunovic, ilustracijah

BEOGRAD - Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisali su poziv za godišnju nagradu za lični doprinos u oblasti "Heroji nasleđa".

Nagrada se dodeljuje pojedincima za izuzetna dostignuća i dugoročnu posvećenost u istraživanju, dokumentovanju, konzervaciji, digitalizaciji, interpretaciji, očuvanju, upravljanju, promociji, edukaciji, zagovaranju i razvoju politika i jedinstvenih praksi zaštite i korišćenja nasleđa.

"Ovom nagradom, nastojimo da ohrabrimo i učinimo vidljivim one pojedince, građanke i građane, koji se svakodnevno i posvećeno bave nasleđem, inspirišu druge na delovanje i podstiču pozitivne promene u zajednici zasnovane na nasleđu, u razumevanju nasleđa, razvoju kulture sećanja i vrednosti koje ono danas ima za društvo", saopštila je EU Info mreža.

Nagrada se dodeljuje pojedincima koji pokažu posvećenost u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa bez obzira da li su iz polja pokretnog ili nepokretnog, materijalnog ili nematerijalnog nasleđa.

Ona podjednako tretira nasleđe različitih nacionalnih i etničkih zajednica, grupa i pojedinaca, kao i nasleđe iz različitih istorijskih epoha uključujući i ono iz skorije prošlosti.

Takođe, nagrada se dodeljuje za lični doprinos koji je učinio vidljive pomake nezavisno ili uprkos institucionalnim ili dominantnim društvenim tokovima u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, ali uz poštovanje opšte prihvaćenih vrednosti i principa zaštite ustanovljenih međunarodnim konvencijama i pravilima struke.

Konkurs je otvoren do 30. avgusta.

Pravo da nominuju kandidata za nagradu imaju organizacije civilnog društva koje su aktivne u polju negovanja, promocije i zaštite kulturnog iprirodnog nasleđa, kao i građani i građanske inicijative sa minimalnim brojem od 15 potpisa.

Odluka žirija se saopštava svake godine u septembru, tokom održavanja Dana evropske baštine, a svečana dodela nagrade "Heroji nasleđa" održava se svake godine u decembru.

Dobitniku nagrade biće uručena skulptura od bronze na mermernom postamentu koje se naziva "Krila 12", delo samostalne umetnice Marine Nićiforović.