27. jun 2024 12:29

Nizom aktivnosti svečano obeležen Međunarodni dan reke Dunav

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nizom aktivnosti svečano obeležen Međunarodni dan reke Dunav

Foto: TANJUG/MPŠV/ IVA PETROVIĆ

BEOGRAD - Plovidbom brodom na Dunavu, tokom koje su danas prezentovani ključni projekti od velikog značaja za ceo region dunavskog sliva, izložbom "Sa beogradskih reka" autorke Gordane Karović, kustoskinje Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i dečijim programom tokom kog su najmlađi posetioci imali priliku da se edukuju o najbitnijim ekološkim temama, svečano je obeležen Međunarodni dan reke Dunav.

Predstavljeni su i međunarodni projekti "Danube Water Balance", "Danube Sediment Q2" i "Tethys2, na čijoj realizaciji ispred Republike Srbije aktivno učestvuju eksperti JVP Srbijavode i Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Događaj je organizovalo JVP Srbijavode, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičkom direkcijom za vode.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević istakla je da se ovaj važan datum obeležava već 20 godina širom sliva reke Dunav, te da se proslavom ukazuje na značaj i važnu ulogu Dunava i njegovih pritoka u životima ljudi.

"Republika Srbija je jedna od potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, koja je potpisana 29. juna 1994. godine u Sofiji i od 2004. godine ovaj datum se tradicionalno obeležava i u Srbiji. Naša država poštuje svoje međunarodne obaveze u okviru evropske agende i radi na usklađivanju svoje vodne politike sa standardima Evropske unije, što uključuje i usvajanje evropskih direktiva o vodama", istakla je Pavićevićeva.

Dodala je da saradnja sa evropskim institucijama omogućava i pristup fondovima i resursima koji podržavaju projekte u oblasti vodoprivrede.

Ona je navela da je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JVP Srbijavode danas organizovalo širok spektar aktivnosti, između ostalog i edukativnu radionicu za decu, te naglasila da će se saradnja ministarstva i ovog javnog preduzeća nastaviti na najvišem nivou i u budućnosti.

Međunarodna saradnja Republike Srbije u oblasti voda igra ključnu ulogu u unapređenju održivog upravljanja vodnim resursima, zaštiti životne sredine, smanjenju rizika od poplava i suša, kao i u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Ova saradnja odvija se na različitim nivoima, uključujući bilateralne odnose, regionalne inicijative i partnerstva sa međunarodnim organizacijama, saopštilo je ministarstvo.