11. oktobar 2023 18:26

Božilović Petrović: Krivična dela za koje se terete roditelji dečaka počinitelja masovnog ubistva su strašna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Božilović Petrović: Krivična dela za koje se terete roditelji dečaka počinitelja masovnog ubistva su strašna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Gordana Božilović Petrović ocenila je da je podizanje optužnica protiv Vladimira i Miljane K, roditelja dečaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara škole, strašna situacija, i iz životne i iz pravne perspektive.

Kako je rekla, oba krivična dela za koje se terete roditelji - Teško delo protiv opšte sigurnosti i Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja - ozbiljna su i strašna.

"Jedno je razumeti da je u pitanju osoba koja je svesna šta znači pištolj i šta znači posledica. Ali da u streljanu vodite dete od 13 godina koje je u predpubertetskom periodu, koje treba da se dokazuje na svim poljima, pa sad i sa pištoljem - to je zaista neprihvatljivo. Zna se koga streljana može primiti", izjavila je Božilović Petrović za Tanjug.

Ona je dodala da je reč o detetu koje ne može biti krivično odgovorno, pa se zato i nalazi u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi na posmatranju, ''koje će trajati dok se lekari ne saglase da nešto treba da se promeni''.

"Posmatranje će trajati određeno vreme, da stručnjaci mogu da utvrde da li se radi o psihijatrijskom oboljenju ili drugoj vrsti, jer je ponašanje toliko ekstremno da izaziva i neophodnost da se prati", navela je Božilović Petrović.

Kako kaže, što se tiče samog krivičnog dela, sud, odnosno veće, vodi krivični postupak.

"U svakom predmetu, a naročito u ovakvom, zbog težine dela, izlaže se velik broj dokaza. Neće se zasnivati na jednom jedinom dokazu i na osnovu toga će se doneti odluka. To su veoma ozbiljna veća koja imaju veliko iskustvo i koja će i ovaj predmet raditi na najozbiljniji način", istakla je Božilović Petrović.

Prema njenim rečima, krivični postupak ide svojim tokom, a kreće od optužnice.

"Optužnica je podignuta, a na optužnicu okrivljeni i njegov branilac imaju pravo da daju odgovor. O tome odlučuje odgovarajuće veće, koje će razmotriti optužnicu - da li ima osnovu, da li ima mogućnosti da se odbaci, odbije ili potvrdi. Okrivljeni ima pravo žalbe, što ide Apelacionom sudu, kao i žalba na pritvor", rekla je Božilović Petrović.

Kako je navela, to su sve stepenice do momenta dok se ne potvrdi optužnica. Tek onda, kako kaže, kreće se u suštinu, u suđenje, u krivični postupak.

Osvrćući se na komentare u javnosti o tome ko bi prihvatio da brani dečaka ubicu i njegove roditelje, Božilović Petrović je podsetila da svako po Ustavu i Zakonu ima pravo da ima branioca.

"Nema alternative kod određenih krivičnih dela - lice mora da ima branioca. Pitanje je sada lično, za svakoga od nas - braniti ili ne braniti. Osnovna je postavka da se brani ličnost, a ne samo delo. Ne možemo ni osuditi ljude koji brane, niti one koji ne brane", istakla je Božilović Petrović.