16. jul 2024 11:54

Milićević potpisao ugovore sa predstavnicima srpskih udruženja iz Kanade, Francuske i Rumunije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević potpisao ugovore sa predstavnicima srpskih udruženja iz Kanade, Francuske i Rumunije

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Duško Vukajlović

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević potpisao je danas ugovore o finansijskoj podršci Vlade Srbije projektima usmerenim na očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i na jačanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Francuskoj i Rumuniji.

Milićević se sastao sa predstavnicima srpskih udruženja iz Kanade, Francuske i Rumunije, a ugovore sa ministrom potpisali su predsednik udruženja "Svi Srbi u Parizu" Saša Pešić i predsednik Saveza Srba Rumunije Ognjan Krstić, saopšteno je iz Kabineta ministra bez portfelja.

Sa predsednicom Kulturno-prosvetnog odbora crkveno-školske opštine "Sveta Trojica" u Montrealu Marijom Đekić Ivanković ministar je dogovorio zajedničke aktivnosti usmerene na jačanje kulturnih i obrazovnih veza matice sa Srbima koji žive u kanadskoj pokrajini Kvebek.

"Najvažnije je da naši sunarodnici, gde god živeli, čuvaju i neguju svoj jezik, svoju kulturu, svoju tradiciju. Da čuvaju ćirilicu i da je nikad ne zaborave. To su naši simboli. Ako nema ćirilice i srpskog jezika u zemlji u kojoj žive, onda tu nema ni našeg naroda", istakao je Milićević.

Programom finansijske podrške udruženjima dijaspore, regiona i matične države u ovoj godini ukupno je izdvojeno 79 miliona dinara za projekte usmerene na očuvanje srpskog jezika, kulture i identiteta širom sveta.