16. jul 2024 12:14

Brnabić: Ne radim u interesu strane kompanije, već u interesu građana Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Ne radim u interesu strane kompanije, već u interesu građana Srbije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da ona ne radi za privatnu kompaniju, već u interesu građana Srbije i da ne beži od odluka koje je donela kao predsednica Vlade Srbije 2017. i 2022. godine koje se odnose na projekat iskopavanja litijuma u Srbiji.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da nije promenila mišljenje o znaccaju iskopavanja litijuma i istakla da tada niko nije govorio iz opozicije o zaštiti životne sredine.

Govoreći o potpisivanju sporazuma o saradnji sa Rio Tintom iz 2017. godine Brnabić je rekla da nije zaboravila na taj dokument, već govori o tome da oni koji danas pričaju da nikakve veze nisu imali sa Rio Tintom i koji su protiv Rio Tinta i rudarstva i litijuma su ti ljudi koji su doveli Rio Tinto u Srbiji i davali im istražna prava.

Brnabić se osvrnula i na to da je 2017. godine kada je potpisivala sporazum pozvala sve medije u Vladu Srbije i da tada niko nije bio protiv Rio Tinta, već se samo pričalo o tome da je to ogromna šansa za Srbiju.

Niko se pre tri godine nije žalio na potencijalni rudnik u dolini Jadra

Brnabić je izjavila da 2021. godine, kada je Rio Tinto završio sudiju opravdanosti, a ona bila u poseti Loznici, niko od građana nije došao da se žali na potencijalne opasnosti od rudnika litijuma, koji bi trebalo da se otvori u dolini Jadra.

Ona je istakla da su mnogi, koji su sada protiv projekta "Jadar", u to vreme već bili prodali svoja zemljišta kompaniji Rio Tinto.

"Vidite da su 2021. godine svi prodavali svoju zemlju. I ovaj Đedović, što mu je žena bila kandidat za gradonačelnika Loznice, 2021. je prodao svoju zemlju. Marko Blagojević, kao kum Dragana Đilasa, za 717.000 evra prodao je svoju zemlju iste godine. Ovi Petkovići što danas govore protiv Rio Tinta i što su osnivači udruženja 'Ne damo Jadar' prodali su svoju zemlju Rio Tintu i onda osnovali to udruženje", rekla je Branbić.

Komentarišući izjavu Zlatka Kokanovića, iz udruženja "Ne damo Jadar", da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemački kancelar Olaf Šolc nisu dobrodošli u Srbiju ako dolaze zbog iskopavanja litijuma, Branbić je rekla da je zanimljivo da to dolazi od čoveka koji je u svoj kraj doveo stalnog izvestilaca za tzv. Kosovo Violu fon Kramon, a koja je, kako kaže, veliki lobista za nezasvisnost južne srpske pokrajine.

Stručnjake etiketiraju kao lobiste Rio Tinta ako kažu da je litijum dobar

Brnabić takođe smatra da je važno da o projektu iskopavanja litijuma raspravlja stručna javnost, ali je upozorila da kada profesori Rudarsko-geološkog ili Mašinskog fakulteta iznesu mišljenje da je projekat dobar za Srbiju, onda automatski budu etiketirani kao lobisti Rio Tinta.

Brnabić je to izjavila odgovarajući na pitanje novinara da li će i kada u parlamentu biti organizovana rasprava o pitanju iskopavanja litijuma uz učešće stručne javnosti. Dodala je da smatra da je veoma važno da se čuje mišljenje stručne javnosti.

Ona je naglasila da kada profesori relevantnih fakulteta javno iznesu mišljenje da je projekat iskopavanja litijuma dobar onda automatski budu etiketirani kao lobisti kompanije.

"Ili kao što su meni rekli, da ja radim za privatnu kompaniju, a ne za narod. Znači, direktno vam postavljaju etiketu. Ali zato dođe pesnik, poeta, da priča o litijumu i bude predstavljen kao stručna javnost. I sad mi ne treba da verujemo profesoru Rudarskog geološkog ili Mašinskog fakulteta, ali zato kada se pojavi glumica i pesnik njih treba da slušamo", rekla je Brnabić.

Nije istina da je  Rio Tinto dovela SNS, već Demokratska stranka

Predsednica Skupštine je istakla da nije istina da je bilo ko iz SNS doveo Rio Tinto u Srbiju, već da je to učinila Demokratska stranka u saradnji sa DS S i G17 plus i onima koji su od 2001. do 2012. bili na vlasti i da drugačije tvrdnje predstavljaju političko licemerje.

Brnabić je odbacila tvrdnje predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji je rekao da DS nije izdala dozvolu 2006. godine Rio Tintu za istraživanje i eksplataciju, jer tada, po Đilasovim rečima, DS nije bila vlast već opozicija.

Brnabić je u Skupštini Srbije nabrojala sve dokumente i funkcionere, po godinama, vezane za kompaniju Rio Tinto, odnosno ćerku firmu Rio Sava, koji su potpisivali državni funkcioneri iz DS, Demokratske stranke Srbije, kao i iz G17 plus koji su tada bili na vlasti.

Brnabić je istakla da je ćerka firma Rio Sava Eksplorejšen osnovana 16. maja 2001. godine, ukazujući da tada na vlasti nije bio ni Aleksandar Vučić, niti Ana Brnabić, Miloš Vučević, Darko Glišić, niti bilo ko iz SNS.

"Ne nego Demokratska stranka u saradnji sa Demokratskom strankom Srbije, G17+, i ostalima koji su u periodu od 2001. do 2012. godine bili na vlasti. Još jednom, Rio Sava je osnovana kompanija u Republici Srbiji od strane Rio Tinta 16. maja 2001. godine", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.