27. jul 2024 15:51

Macura razgovarala sa direktorkom Ženskog centra Trebinje o zaštiti žena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Macura razgovarala sa direktorkom Ženskog centra Trebinje o zaštiti žena

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

TREBINJE - Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost, borbu protiv nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena Tatjana Macura, razgovarala je danas sa direktorkom Ženskog centra Trebinje Ljiljanom Cicković o unapređenjima i rešenjima u oblasti zaštite žena koje ova organizacija ima u svom iskustvu.

Cicković je prenela ministarki da je reč o produženom boravku u sigurnoj kući, da su u vladin program zapošljavanja uključene žrtve porodičnog nasilja, da roditelj koji je seksualno zlostavljao dete trajno gubi roditeljsko pravo, uveden je broj 1264 kao besplatni SOS broj za žrtve nasilja koji funkcioniše 24 časa i SOS aplikacija za pametne telefone, koja putem četa pruža žrtvama mogućnost prijave nasilja i dobijanje psihosocijalne podrške.

Ministarki i saradnicima je predstavljen i veoma zanimljiv i zahtevan projekat plantaže smokava, zadruge za žrtve nasilja, koja se prostire na devet hektara, od kojih je sedam hektara dobijeno od ministarstva poljoprivrede, a dva hektara od grada. Plantaža ima sistem za navodnjavanje, mini solarnu elektranu i agrometeo stanicu.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa