1. avgust 2024 12:03

Brnabić: Deklaracija je istorijski dokument za srpski narod

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Deklaracija je istorijski dokument za srpski narod

Foto: TANJUG/STARHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD -  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Deklaraciji o zaštiti prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju je parlament usvojio u sredu, predstavlja istorijski dokument za srpski narod.

Brnabić je za Tv Prva naglasila da se deklaracija bavi svim onim pitanjima koja su važna za srpski narod ma gde oni žive, za očuvanje kulture, jezika, ćiriličkog pisma, kao i prava srpskog naroda.

"To je jedan istorijski dokument zato što je to prva deklaracija tog tipa i govori o svim onim stvarima koje mi treba da uradimo za nas, a ne protiv nekog", rekla je ona.

Brnabić je naglasila da dokument predstavlja i branu od nasilne asimilacije srpskog naroda koja je postojala i postoji, ali govori i o nasušnoj potrebi za mirom i za stabilnošću, koju imamo kao narod, ali i čitav region i svi oni koji žive u ovom regionu.

Opozicija sve relativizuje zbog litijuma, čak i brzu saobraćajnicu do Loznice

Ana Brnabić izjavila je danas da opozicija čak i za izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice tvrdi da se gradi zbog rudnika litijuma i istakla da je taj projekat bio višedecenijski san u tom delu zemlju.

Brnabićeva je rekla da su u skupštini raspravljali o mnogim važnim stvarima, pre svega onim koje se tiču brige o građanima i boljeg standarda i "uslova života u Srbiji, a to je dalja izgradnja i autoputeva i brzih saobraćajnica, što je posebno važno za stanovnike Kragujevca i Šapca i Loznice".

"Višedecenijski san je bila izgradnja brze saobraćajnice do Loznice. Sada kada zaista i gradimo to i polako se privodi kraju, vi vidite da onda opozicija opet to relativizuje time što se ta brza saobraćajnica gradi valjda zbog rudnika litijuma", rekla je predsednica Skupštine gostujući na TV Prva.

Ana Brnabić izjavila je danas da opozicija čak i za izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice tvrdi da se gradi zbog rudnika litijuma i istakla da je taj projekat bio višedecenijski san u tom delu zemlju.

Ne može agronom da priča o tome da je rudnik štetan za zdravlje dece

Brnabić je navela da su neistiniti navodi opozicionih poslanika o tome da će rudarenje litijuma predstavljati rizik za zdravlje novorođene dece u Srbiji, kao i da "ne može agronom da govori o anomalijama kod dece".

"Ne može agronom (Dušan Brković) da priča o anomalijama kod novorođene dece i da li mogu da se dese kancerogena oboljenja. Pa samim tim vređaju čitavu medicinsku struku. Zabrinuta sam jer je đavo odneo šalu, imamo opoziciju koja za sebe kaže da je proevropska i porcivilizacijska, da je za napredak, struku, činjenice i razum, a koja kaže izađite na proteste protiv litijuma", rekla je Brnabić. 

Predsednica parlamenta je rekla da je "dodatno tužno" to što je Brković bio kandidat za gradonačelnika Čačka ispred liste Srbija protiv nasilja.

"Koja je bila kao kvazi proevropska, proelitistička. Proelitistički pokret intelektualne Srbije koja je valjda, tobož, protiv nasilja", rekla je Brnabić.

Dodala je da parlamentarci ne smeju da dozvole da se ovakve neistine nastave, jer u tom slučaju, kako je rekla, nema prostora za bilo kakvu argumentovanu debatu, razum i svest.