14. avgust 2024 20:21

Vučić: Niko neće ništa da radi dok se ne budemo uverili da će nam deca biti zdrava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Niko neće ništa da radi dok se ne budemo uverili da će nam deca biti zdrava

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

MALI ZVORNIK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Malom Zvorniku tokom razgovora sa građanima o projektu "Jadar", da niko neće da uradi bilo šta po tom pitanju dok se ne budemo uverili da će nam deca biti zdrava i da će nam priroda biti zdrava.

"Pa tek onda da razmišljamo o onome što je zarada. Jer zarada nikada nije bila i ne može da bude važnija od zdravlja. I nikome ne sme da bude važnija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja građana u Malom Zvorniku. On je tako odgovorio na pitanje naučnog savetnika Sanje Sakan, zaposlene u Centru izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjerstvo životne sredine, koji pripada Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, a koja je pitala o zdravstvenim apsektima koji prate projekat "Jadar".

Na njenu konstataciju da nigde u svetu ne postoji rudnik gde se eksploatacija litijuma odigrava u naseljenom mestu, Vučić je odgovorio da ipak postoje, navodeći kao primer Finsku, gde postoji otvoreni kop.

Sakan je navela da je najveći problem što je litijum u jadarskom kraju silikat i jako vezan za rudu i da su potrebne jake kiseline da bi se odvojio, na šta je Vučić rekao da sumporna kiselina jeste opasna materija, ali da je država dogovarala da napravi specijalnu prugu samo za dovoženje takvih materija koja bi išla van grada. Podsetio je da se sumporna kiselina koristi svuda u privredi.

Zavladao masovni strah zbog iskopavanja litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je povodom iskopavanja litijuma nastao masovni strah koji se širi na dnevnom nivou, ali da nikakvih apokaliptičnih scenarija povodom toga neće biti i da će se razgovarati još mnogo meseci pre nego što se donese bilo kakva odluka o iskopavanju litijuma.

Predsednik je rekao i da u Srbiji litijuma ima samo na jednom mestu, u dolini Jadra. Vučić je to rekao tokom razgovora sa građanima Malog Zvornika odgovarajući na komentar urednika lokalnog portala Drina medija Nedeljka Bosiljčića da bi moglo sve dobro što je uradio za Srbiju da se upropasti iskopavanjem litijuma.

Vučič je pozvao Bosiljčića da proba da se stavi u njegovu ulogu i da se zapita zašto bi tražio da se razgovara, da se gradi i da ekonomski brže napredujemo ukoliko bismo time potrovali svoju decu i zemlju. “Šta je motiv? Što bi to bio motiv dve godine pre kraja mog mandata? Dobio sam pare od nekoga. Nisam ni od koga. Spreman da idem i na poligraf pred svima vama. Da se to potvrdi ili ne. Ne pada mi napamet da uzmem od bilo koga, bilo šta. Borim se za ovu zemlju i čini mi se da za nijansu imam više informacija nego što ih ima bilo ko drugi u ovoj zemlji”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, zavladalo je nešto što je uvek najlakše, a to je masovni strah. “U najmanju ruku. Ne želim da izgovorim reči masovna psihoza, u kojoj se strah širi na dnevnom nivou, a da u stvari mnogo toga i ne čujete. Ja sam baš od Dragane Đorđević čuo, pa je posle morala da prizna da je to bila laž koju je izgovorila da će sumporna kiselina da ključa na 240 stepeni, neće. Ovde je na 90 stepeni, što dramatično menja sve ono o čemu je govorila. Ali nemam nikakav problem kad budu bili spremni da razgovaraju, a ne da se bave politikom”, rekao je Vučić.

Došao sam da razgovaramo o problemima, u septembru ću 7 dana biti u Podrinju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je došao u Mali Zvornik da razgovara o problemima i strahovima građana i da će u septembru sedam dana provesti u Podrinju i obići svako selo u tom kraju.

Vučić je okupljenim građanima ispred zgrade opštine u Malom Zvorniku rekao da će ako treba celo veče i celu noć odgovarati na njihova pitanja i tražio da obezbeđenje pusti unutra svakog ko želi da uđe.

“Došao sam večeras da vas slušam po svakom pitanju, da razgovaramo o svakom selu u Podrinju, Pocerini i Mačvi. Da razgovaramo o svemu što je potrebno da uradimo. Moramo da razgovaramo o problemima i strahovima. Više ja da slušam nego da govorim, ali ću naravno uskoro provesti sedam dana u Podrinju da obiđem svako selo, da razgovaram sa svima i da vidimo kako najbrže probleme da rešavamo”, rekao je Vučić okuplenim građanima.

On je građanima rekao da je počeo da se radi projekat o produženju brze saobraćajnice od Loznice do Malog Zvornika, što će u mnogome poboljšati život ljudi u čitavom Podrinju.

Vučić stigao u Mali Zvornik gde će razgovarati sa građanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je večeras u zgradu opštine Mali Zvornik kako bi sa meštanima tog, ali i okolnih mesta razgovarao o eksploataciji litujuma i o drugim temama koje ih interesuju, a pre svega da ih, kako je rekao, čuje i sasluša.

Vučića je ispred zgrade opštine dočekalo više od stotinu građana.

Razgovor sa meštanima će se održati u sali Skupštine opštine Mali Zvornik, a predsednik je ranije na svom Instagram nalogu naveo da će pristup biti slobodan i da su svi dobrodošli.

"Poštovani građani Malog Zvornika, pozivam vas, pozivam sve iz Krupnja, Ljubovije, Loznice, odakle hoćete da dođete na razgovor, koji ću više da slušam. Želim da vas čujem, na nešto možda i odgovorim, ali želim da razgovaram sa vama", naveo je Vučić ranije danas na Instagramu i dodao da će svi koji žele moći da uđu.