23. avgust 2024 14:00

Gujon: Od početka godine zabeleženo 80 etnički motivisanih napada na Srbe na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gujon: Od početka godine zabeleženo 80 etnički motivisanih napada na Srbe na KiM

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas da je samo od početka godine zabeleženo 80 etnički motivisanih napada na Srbe koji žive na KIM.

"Od kako je Aljbin Kurti došao na vlast, pre tri godine, etnički napadi na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji porasli su za 300 odsto", rekao je Gujon.

Gostujući na RTS, istakao je da svi koji prate situaciju na KiM vide da se svakoga dana nešto dešava. .

Gujon je naveo da se desilo čak više od 700 etnički motivisanih napada u poslednje tri godine i da deca na KiM rastu u takvim okolnostima.

Formiraćemo timove koji će se baviti reagovanjem na lažne vesti o Srbiji

Gujon je izjavio da će Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju formirati timove koji će u skladu sa zakonskim propisima Srbije i zakonskom regulativom pratiti medije na stranim jezicima i ispratiti sve što se njima objavljuje o Srbiji, srpskom narodu, Vladi i predsedniku Srbije kao i o istoriji na Balkanu.

"Na svaku laž će timovi odgovoriti demantijem, i autorskim tekstovima, ali će imati i proaktivno delovanje radi plasiranja objektivnih i pozivitnih vesti o našoj zemlji", rekao je Gujon za RTS.

Gujon je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo podatak da je u poslednjih 25 meseci objavljeno više od 10.000 tekstova sa lažnim vestima i dodao da je zadatak kancelarija koju predvodi da se bavi reagovanjem na takve tekstove u stranim medijima.

Prema njegovim rečima sve će biti veoma merljivo i da će znati koliko članaka je objavljeno, koliko demantija, koliko pisama je poslato urednicima, ali i direktorima publikacija u stranim zemljama i koliko sastanaka je održano.