23. avgust 2024 13:19

Milan Čavić: Srbija se u namenskoj industriji okreće ka Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Čavić: Srbija se u namenskoj industriji okreće ka Francuskoj

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Milan Čavić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da se Srbija opredelila da će se u narednih 20 ili 30 godina svojom namenskom industrijom intenzivno okrenuti ka Francuskoj i da to pokazuje predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Čavić je Tanjugu rekao da očekuje da će tokom posete Makrona biti potpisani i drugi sporazumi, pre svega, oni koji se odnose na energetiku.

"To je nekako sled događaja i pregovora koji su intenzivirani prošle godine, a nastavljeni su ove. Samim tim što 29. i 30. avgusta dolazi jeste potvrda Makrona da će verovatno nešto biti potpisano, neki sporazum o daljoj proceduri nabavke, da li Rafala, mini nuklearnih elektrana ili ulaganja u namensku. Makron zaista ne dolazi slučajno, niti je ta poseta u okviru obilaska regiona, nego dolazi direktno u Srbiju. To zaista aludira da će verovatno nešto od toga i biti zaista potpisano", rekao je Čavić.

On smatra da se Srbija opredelila da će se, bar što se tiče namenske industrije, narednih 20 ili 30 godina okrenuti ka Francuskoj.

"Znamo svi da je Francuska u Evropi lider po proizvodnji i po sofisticiranoj tehnologiji koji koristi u vojnoj opremi i svakako je broj 1 u Evropi. To je veoma značajno i za našu vojnu neutralnost jer sami branimo svoje nebo i svakako ti Rafali, koji će biti novi, i te kako znače za Srbiju", ocenio je Čavić.

On je dodao da nam je sada definitivno mnogo dostupnija nabavka vojnog naoružanja sa Zapada.

"Svi znamo zbog čega, nemoguće je doneti bilo šta iz Rusije u ovom momentu", poručio je Čavić.

Naglašava da je veoma značajan i energijski sektor gde je Francuska takođe broj 1 u Evropi.

"U Francuskoj nikada nije bilo restrikcija, upravo zato što ona koristi nuklearnu energiju koja je ekološki prihvatljivija nego termoelektrane koje ima Srbija, ali i mnogi delovi Evrope, čak i Nemačka, koja isto ima problem sa tim. Naravno i da se uvozi enormno električna energija, a Francuska izvozi električnu energiju i nikada nema problema sa snabdevanjem, tako da trebamo da učimo mnogo od njih", rekao je Čavić.

On ističe da je Srbiji veoma bitno i to što bi trebalo da od Francuske dobije tehnologiju i iskustvo u upravljanju metro sistemom.

"Samo funkcionisanje metrova će biti uz pomoć logistike Francuza. Ne smemo zaboraviti aerodrom. Moramo da napomenemo da se gradio i da je svaki segment aerodroma rekonstruisan. I sada izgleda kao svetski aerodrom", konstatovao je Čavić.

On ističe da svi znamo da smo ekonomski najviše zavisni od Nemačke, jer ima najviše nemačkih investicija i jer više od 80.000 ljudi u Srbiji rade u nemačkim kompanijama.

"Ovo je neki deo gde bi tu otvorio malo taj deo Francuske i da bi taj polaritet izjednačio i smanjio. Upravo su to stvari gde Srbija gleda malo šire, nije sve samo usko vezana za jednu državu i to je odlika režima Aleksandra Vučića. On ima diplomatsku širinu i na ovaj način imamo mogućnost da biramo i da dolaze drugi i da se okrećamo malo više Zapadu u ovom momentu", zaključio je Čavić.