29. avgust 2024 14:34

Gujon: Odnosi Srbije i Francuske su na vrhuncu zahvaljujući odličnim odnosima Vučića i Makrona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gujon: Odnosi Srbije i Francuske su na vrhuncu zahvaljujući odličnim odnosima Vučića i Makrona

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas, povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, da uprkos tome što su odnosi dve zemlje imale uspona i padova, i to što ih pitanje Kosova i Metohije dodatno opterećuje, zahvaljujući strateškoj saradnji i odličnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Makrona, ti odnosi dostižu vrhunac od Drugog svetskog rata.

Istovremeno, on je podsetio na činjenicu da Srbija i Francuska imaju dugu istoriju bliskih političkih odnosa, kao i da je prvi srpski ministar odbrane bio Francuz, navodi se u saopštenju Kancelarije.

"Verujem da mnogima nije poznato da je prvi ministar odbrane Srbije bio Francuz Ipolit Monden, koji je na poziv predsednika Vlade Kneževine Srbije, Ilije Garašanina 1861. godine postavljen na to mesto sa ciljem da napravi modernu vojsku. Monden se istakao u odbrani Beograda tokom turskog bombardovanja 1862. godine", kaže Gujon, navodi se u saopštenju Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa