12. septembar 2024 14:20

Vučević: Pronaći odgovorne za grafite, ne znamariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Pronaći odgovorne za grafite, ne znamariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas u Novom Sadu da očekuje od nadležnih institucija u Hrvatskoj da pronađu odgovorne za ispisivanje ustaških grafita na pravoslavnoj crkvi u Petrinji i da oni za to odgovaraju, ali je ukazao da se zbog ovog akta ne sme zanemariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa.

"Očekujem da Hrvatska kao članica Evropske unije ne dozvoli kršenje elementarnih ljudskih prava bilo kog građanina te države računajući i srpski živalj, posebno vodeći računa o pravima manjina", rekao je Vučević novinarima povodom jučerašnjeg incidenta kada su na na Crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi crkvene pravoslavne opštine u Petrinji osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima.

On je istakao da su Srbi mnogo toga teškog preživeli u Hrvatskoj, posebno u 20. veku.

"Očekujemo da država Hrvatska ne sakcioniše samo one koji pišu grafite već i one koji takve stvari promovišu i koji su, na žalost, deo javnog života", rekao je Vučević. 

Vučević otvorio EV days na Novosadskom sajmu

Vučević je danas u Novom Sadu otvorio sajam električnih automobila i konferenciju "Electric vehicle days".

Ova manifestacija okuplja vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila.

Međutim, istakao je premijer, ova manifestacija ima širi karakter.

"Ovo nije samo promocija električnih vozila, već je i prilika da se razgovara o svim stvarima koje se dešavaju kao što je registracija ovih vozila, kako osiguravajuće kuće rade osigaranje električnih i hibridnih vozila. Pričamo i o tome kako da imamo dovoljno struje u Srbiji u narednom periodu, kako da štitimo zdravlje građana i žiotnu sredinu, a da se istovremeno i ekonomski razvijamo", rekao je Vučević.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio nedavno o tome kako se završava četvrta i o ulasku u petu industrijsku revoluciju i koje su nas istorijske okolnosti pratile.

"U četvrtu smo nešto brže ušli zahvaljujući informacionim tehnologijama i inovacijama i svega onoga što u Novom Sadu najčešće povezujemo sa Fakultetom tehničkih nauka i brojnih drugih istraživačkih centara, rekao je premijer.

Vučević je naglasio da je dobra stvar što su organizatori sajma prepoznali kao bitnu temu pitanje iskorištavanja ruda, minerala, metala, a još je bolje što su poziv na razgovor prihvatili i oni koji zagovaraju da se litijum kopa i oni koji su protiv.

U izlagačkom delu ove godine je više od 40 modela vozila različitih proizvođača.

Posetioci će moći da vide i premijerno neke modele električnih i hibridnih vozila.

Osim toga u testing zoni, koja je ove godine proširena, biće i prilika i mogućnosti da se proba više od desetak modela električnih vozila i to različitih klasa i kategorija.

Ono što je takođe interesantno za ovu oblast su punjači i tehnologija punjenja tako da će posetioci i to oni koji se prijave sa željom da testiraju vozilo imati priliku da ih probaju.

Pored izlagačkog dela u pripremi biće organizovane panel diskusije i takmičenje studenata, rečeno je na otvaranju sajma električnih vozila.