17. septembar 2024 10:06

Brnabić: Za Srbe u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija ne postoji veća pretnja od Kurtija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Za Srbe u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija ne postoji veća pretnja od Kurtija

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da za Srbe na Kosovu i Metohiji ne postoji veća pretnja od Aljbina Kurtija.

Brnabićeva je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, rekla da ne može da razume zašto pojedini mediji pišu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za hapšenja Srba na Kosmetu.

"Izuzetno mi je važno da podvučem da ne mislim da su bilo koji Srbi u bilo kom vremenu bili veća pretnja na Kosovu od Aljbina Kurtija. Nama je najvažnije pitanje Kosova. A da li su oni (Srbi sa Kosova) krivi što Kurti divlja? Nisu. A oni kažu da je Vučić kriv što Kurti hapsi Srbe na Kosovu. To nije tako", naglasila je Brnabićeva.

Ona je navela da opoziciji odnosno bivšoj vlasti Kosovo nikada nije bila tema, dodajući da su 2001. godine pustili teorirste iz zatvora, a zatim su 2004. godine dozvolili pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i paljenje crkava i manastira.

Srbija je vojno neutralna zemlja i želi da čuva mir

Ana Brnabić rekla je danas da je Srbija vojno neutralna i da nastoji da to i ostane.

"Mi smo vojno neutralni i želimo da budemo vojno neutralni. Želimo da čuvamo našu zemlju i da ostanemo vojno neutralni, da čuvamo mir", rekla je Brnabićeva za televiziju Pink.

Ona je ocenila da su smešna pitanja opozicionih političara da li se Srbija sprema za rat zbog toga što vlast namerava ponovo da uvede obavezno služenje vojnog roka.

Brnabićeva je dodala da je pre nekoliko nedelja i Hrvatska izašla sa odlukom o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka, a da tada opozicija nije govorila da se Hrvatska sprema za rat.