26. februar 2023 12:32

Kongres Svetske federacije veterana biće održan u martu u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kongres Svetske federacije veterana biće održan u martu u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

BEOGRAD - U Beogradu će, od 6. do 10. marta, Svetska federacija veterana (WVF) održati kongres i 30. generalnu skupštinu federacije veterana, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tim povodom Srbiju će posetiti 113 delegata iz 40 zemalja sveta, a među učesnicima se očekuje i više ministara odbrane i drugih visokih predstavnika.

Domaćin ovom značajnom skupu biće SUBNOR Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Svetska federacija veterana je međunarodna organizacija sa ozbiljnim kredibilitetom, koja okuplja oko 60 miliona veterana iz 142 zemlje širom sveta. ž

Kredibilitet organizacije se između ostalog ogleda i u tome što je konsultant pri UN uz dodeljen status ,,UN mirovnog promotera“. Takođe, ova organizacija je osam puta nominovana za Nobelovu nagradu.

Svetska federacija veterana osnova je 1949. godine upravo u Beogradu. Druga Generalna skupština ove organizacije 1951. godine, održana je u našoj prestonici, a istu je otvorio Josip Broz Tito.

Sticajem istorijskih i drugih okolnosti od tada do danas Beograd nije uspevao da ozbiljnije učestvuje u radu ove organizacije.

Zahvaljujući intenziviranju međunarodnih aktivnosti SUBNOR-a Srbije kroz saradnju sa veteranskim organizacijama na regionalnom i evropskom nivou, ali i prepoznavanju značaja ovih aktivnosti od strane predsednika Republike Srbije, nakon više od 70 godina Srbija se vraća u stroj zemalja ,,na pravoj strani istorije“.

Navedeni kongres biće propraćen nizom pratećih aktivnosti, kao događaj od izuzetne važnosti za međunarodnu promociju Srbije, navedeno je u saopštenju.