9. mart 2023 11:38

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije: Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije: Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana

Foto: AP Photo/Seth Wenig

BUDIMPEŠTA - Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana i dodao da bi možda 2030. mogla biti godina u kojoj bi se Severna Makedonija priključila EU.

Osmani je na Balkanskom forumu u Budimpešti, na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova Srbije, Mađarske, Albanije i Severne Makednije, rekao da je vrlo teško imati prava očekivanja zbog raznih zaokreta u prethodnom periodu.

On je naveo da se otvara nova nada za evropske perspektive i da je Severna Makedonija trenutno na 45 odsto zahteva koje, kako kaže, treba ispuniti na tom putu.

"Mislim da je korisno da podsetimo da je Balkan mali region koji se nalazi u srcu Evrope. Imamo oko 15 miliona stanovnika, što je tri do četiri odsto populacije EU. To nije dvorište iza kuće. Imate jedao deo slagalice koji nedostaje. Možemo da kažemo da EU nije potpuna bez nas i nedostajemo im kao deo", rekao je Osmani.

Kako je rekao, glavni deo procesa je da EU bude integrisana, ali da se moraju raščistiti konrtadiktorni narativi i da se napravi jasan plan borbe protiv korupcije.

On je naveo da je Severna Makedonija dokazala da je pouzdan partner, dodajući da je 2015. godine zajedno sa bezbednosnim snagama EU radila na rešavanju migrantske krize.

Osmani je kazao i da 90 odsto građana živi u strahu zbog rata između Rusije i Ukrajine zbog blizine dešavanja, ali se, kaže, očekuje da će NATO snage pružiti odgovarajuću pouzdanu zaštitu kao partner na koga se može računati.

Ministar je zahvalio EU za pomoć i razvijanje Zapadnog Balkana i poručio da Unija može biti sigurna da će i region ispuniti obaveze.