14. april 2023 19:56

Meštani Lapljeg Sela kod Gračanice traže izmeštanje Reciklažnog centra iz sela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meštani Lapljeg Sela kod Gračanice traže izmeštanje Reciklažnog centra iz sela

Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

GRAČANICA - Ukoliko se Reciklažni centar iz sela ne izmesti u najkraćem mogućem roku, preduzećemo radikalne mere, poručili su danas meštani Lapljeg Sela kod Gračanice u razgovoru sa predstavnicima opštine.

Danas je u Lapljem Selu održana debata građana i predstavnika opštine u vezi sa zahtevom za izmeštanje Reciklažnog centra koji je smešten u blizini kuća, u prostorijama nekadašnjeg poljoprivredno - industrijskog kombinata “Ratar”.

Debata je održana posle zahteva meštana koji tvrde da su već poslali i peticiju za izmeštanje Reciklažnog centra, na koju nije odgovoreno. Peticija je podneta predsednici opštine Gračanica Ljiljani Šubarić, predsedniku Skupštine opštine Milanu Dimitrijeviću i predsedniku Privremenog organa grada Prištine Novaku Živiću, kao i upravi za inspekcijske poslove.

Jedan od meštana, Vladimir Petković, rekao je da je najveći problem lokacija Reciklažnog centra i što u opisu projekta nije navedeno da u blizini te lokacije neko živi.

„Znači, mi po ovom opisu ne postojimo, nas nema. Niko nije naveo da je ovo naseljeno mesto, gde ljudi žive. Naša dvorišta su od te lokacije udaljena 50, 60, 100 metara“, naglasio je Petković.

Direktor za administraciju u opštini Gračanica Igor Aritonović rekao je da, iako meštani nisu dobili pismeni odgovor, dobili su poziv da se sretnu sa predstavnicima opštine.

“Baš zbog podnesene peticije dobili ste poziv da se sretnemo. Što se mene tiče, ovaj problem je rešen i taj Reciklažni centar se izmešta”, poručio je Aritonović.

Kompanija koja sprovodi ovaj projekat, zatražila je vremenski period od tri do šest meseci za izmeštanje ovog centra, ali meštani su rekli da oni nemaju strpljenja, ističući da su „dali dosta vremena, a rad kompanije nije zaustavljen, te da otpad i dan danas stiže”.

Kompanija „Balkan Recycling&Energy L.L.C.” sa kojom su opština Gračanica i JKP “Ekologija” potpisali memorandum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom nivou, osnovana je pre oko tri meseca, sa kapitalom od 1000 evra i jednim zaposlenim radnikom, podaci su Agencije za registraciju privrednih subjekata iz Prištine.