2. maj 2023 21:17

Petković: Usaglašen termin "nestali pod prinudom" u Deklaraciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Usaglašen termin "nestali pod prinudom" u Deklaraciji

Foto: Tanjug/video, arhiva

BRISEL - Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras u Briselu da su se Priština i Beograd usaglasili o terminu "nestali pod prinudom" koja se tiče Deklaracije o nestalim licima, nakon dve godine opstrukcije sa prištinske strane.

On je rekao da je pored teksta deklaracije priložena i potpisana izjava predsednika Srbije Aleksadnra Vučića u kojoj su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom "enforced disappearance" u deklaraciji. "Izjava potvrđuje da smo zaštitili interese Srbije.

 

Više od dve godine Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije, Priština vrši opstrukciju zbog termina 'enforced disappearance' koji je termin koji je definisan po tački dva Međunarodnom konkvencijom o prisilnom nestanku.

Priština je insistirala na terminu da bi mogla da traži odgovornost Beograda kada se radi o prisilinom nestanku, mi nismo pristali, već smo se usaglasali pod terminom 'nestali pod prinudom'", rekao je Petković novinarima u Briselu.

Petković je ponovio da srpska delegacija nije pristala na termin koji je tražila Priština. "Saglasili smo se i dogovorili na onome što je insistirala srpska strana i što je ušlo u tekst deklaracije jeste termin ''nestali pod prinudom''.

 

To nije nikakav pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u međunarodno pravnom smislu već ukazuje na okolnosti pod kojima je neka osoba nestala", rekao je Petković Rekao je da se 1.621 osoba, od kojih su 568 Srbi, vodi kao nestalo posle konflikta na KiM.

"Mi smo postupili po svim zahtevima Prištine i iskopali 23 lokacije u Centralnoj Srbiji, ali Priština ne postupa po zahtevima Beograda za devet lokacija za koje imamo informacije i osnovane sumnje da su pokopani Srbi", rekao je Petković.

On je dodao da je važno da postoji deklaracija i da tamo gde je Priština kočila, ponovo započne proces da bi na kraju porodice onih koji su nestali, našli tela svojih najmilijih.

Prema njegovim rečima, ovom deklaracijom Priština se obavezala da iskopa devet lokacija, a da li će to ispuniti, "videćemo", odgovorio je on.