10. maj 2023 16:14

Bilčik za Tanjug: Dolazim sa Nemecom početkom juna u Beograd

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bilčik za Tanjug: Dolazim sa Nemecom početkom juna u Beograd

Foto: Tanjug video, arhiva

STRAZBUR - Specijalni izaslanik EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da će početkom juna doći u Beograd sa članom Delegacije parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbije Matjažom Nemecom kako bi razgovarao o danas usvojenom izveštaju o Srbiji.

On je za Tanjug rekao da je zadovoljan usvajanjem izveštaja o Srbiji u Evropskom parlamentu, da je svestan da ima dosta kritičkih tačaka, ali da je izbalansiran jer sadrži i dosta pozitivnih ocena o napretku.

Kako je rekao glavno je to što se opozicija vratila u skupštinu posle tri godine bojkota.

"Po meni izveštaj sadrži dosta dobrih elemenata. Tražili smo veći napredak u tri oblasti od naših srpskih partnera i spremni smo da radimo zajedno sa njima. Jedno su unutrašnje reforme, tu smo pozdravili ustavne promene zbog pravosudnog sistema, ali tu reforme treba da se nastave. Tu je i sloboda medija", rekao je on i dodao da EP želi da bude siguran da su novinari zaštićeni i da mogu slobodno i nezavisno da obavljaju svoj posao.

Prema njegovim rečima, druge dve bitne stvari su napredak u dijalogu i usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU.

"Pozdravljamo postignuto u Briselu i Ohridu ali ključna je implementacija. Bez odlaganja treba formirati ZSO. Ne želimo tenzije već rešenja u regionu. Želimo da Srbija radi i ostane uz nas i donese striktne mere protiv Rusije. Srbiji je mesto u Evropi", rekao je Bilčik za Tanjug i dodao da ima prostora da se sa srpskim partnerima radi na približavanju Srbije EU.