5. jun 2023 13:41

Gašić obišao prvu "pametnu" stanicu u Srbiji, otvaranje u septembru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gašić obišao prvu "pametnu" stanicu u Srbiji, otvaranje u septembru

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić obišao je danas prvu "pametnu" policijsku stanicu u Srbiji, u Bulevaru Vudroa Vilsona, i najavio da se njeno otvaranje očekuje u septembru.

Gašić je obišao i renoviranu stanicu u Savskoj ulici u Beogradu i objekat MUP-a u ulici Kneza Miloša koji je takođe renoviran kako bi se poboljšali uslovi za rad pripadnicima MUP-a, a usluge građanima pružale na efikasniji i brži način.

 

Istakao je da će "pametna" stanica funkcionisati po principu "pametne" stanice u Dubaiju gde će građani beskontaktno, bez zadržavanja i čekanja moći da izvade sva svoja lična dokumenta.

Gašić je rekao za Tanjug da je ovaj projekat rađen u saradnji sa policijom Dubaija i po principu njihove pametne stanice.

"Očekujem da direktor policije Dubaija bude naš gost u septembru i da ćemo tada moći zvanično da je otvorimo. Ona je spremna, ali želimo da sisteme uskladimo, uredimo, da možemo građanima da pružimo punu uslugu", rekao je ministar.

Dodao je da MUP mora da prati razvoj savremenih tehnologija kako bi se što bolja usluga pružala građanima u svim sektorima.

"Srbija 21. veka, Srbija digitalizovana, Srbija koja i najveći bruto društveni dohodak ostvaruje izvozom IT tehnologija. Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da prati korak Vlade Srbije i svih ostalih ministarstva, nove E-uprave i da olakša i ubrza dolaženje do dokumenata koje MUP u velikoj meri izdaje", istakao je on.

Gašić je dodao da je rekonstruisana i policijska stanica u Savskoj ulici, koja će biti otvorena i na usluzi građanima 12. juna.

Ministar je obišao i rekonstruisani objekat MUP-a u ulici kneza Miloša 101 u okviru kojeg se nalazi operativna služba, služba za specijalne istražne metode i tehnike.

Kako je istakao ministar pojedine službe u ovom objektu su već danas krenule sa radom.

Posetio je Centar za izradu ličnih dokumenata i deo za personalizaciju putnih isprava svih građana Srbije koji se nalaze u ovoj zgradi, gde se u punom kapacitetu dnevno napravi 13.000 pasoša i od 7.000 do 13.000 drugih putnih isprava- ličnih karti, saobraćajnih dozvola.

"U kontekstu proslave Dana MUP-a i Dana policije, 119 godina postojanja policije Srbije, evo i danas i čitave ove nedelje imaćemo niz objekata koje ćemo građanima Srbije i Beograda staviti na raspolaganje. Želimo da pokažemo kako policija Srbije nastupa prema njima, kakve će usluge da imaju i koliko će bolji kvalitet usluga imati u novim, ali i sređenim objektima MUP-a", istakao je Gašić.