18. jun 2023 15:08

Dragiša Mijačić pozvao Zapad da spreči Kurtija da započne novi rat na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić pozvao Zapad da spreči Kurtija da započne novi rat na KiM

Foto: shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BEOGRAD - Koordinator Nacionalnog konventa za pogljavlje o Evropskoj uniji, Dragiša Mijačić, pozvao je danas zvaničnike EU i SAD da ne dozvole da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti započne novi rat na Kosovu i Metohiji.

"U vreme kada je Vjosa Osmani govorila u Evropskom parlamentu o demokratiji, jednakosti i ljudskim pravima, kosovska policija je brutalno pretukla dvojicu srpskih tinejdžera, starih 15 i 17 godina", naveo je Mijačić na Tviteru i prikazao svedočenje njihove majke.

On je dodao da su tinejdžeri vozili kvad u udaljenim planinskim oblastima na severu KiM kada ih je zaustavila policija i pretukla.

"Obojica su hospitalizovana u Severnoj Mitrovici. Kosovska policija je besramno negirala umešanost u incident, kao što je to uradila mnogo puta u prošlosti. Ovo je jedan od brojnih incidenata, zverstava i policijske brutalnosti koja se događa skoro na svakodnevnom nivou na severu Kosova. Bilo je mnogo slučajeva policijskog pucanja u civile, prebijanja i lošeg tretriranja srpskih građana. Severno Kosovo je pretvoreno u vojnu zonu", dodao je Mijačić.

On je dodao da je u subotu teško naoružana kosovska policija upala na privatnu proslavu u Zvečanu i naredila svim gostima da idu kućama.

"Uveče su patrolirali Zvečanom u vojnim formacijama, nezvanično sprovodeći policijski čas u zajednicama sa srpskom većinom", istakao je on.

On je podsetio da je grupa srpskih intelektualaca sa KiM početkom juna izdala saopštenje u kojem apeluje na EU i Kvintu da očuvaju mir na severu pokrajine.

"U prvoj rečenici su napisali da su duboko zabrinuti zbog represivnih i agresivnih mera prištinske vlade i ponašanja specijalnih policijskih jedinica na severu, što ima potencijal da eskalira do nesagledivih posledica po građane, mir i bezbednost", poručio je Mijačić.

On je dodao da se situacija na severu drastično pogoršava i polako dolazi do tačke gde neće biti moguć povratak.

"Broj incidenata raste drastično, ne samo prema civilima, već i novinarima. Potrebna je hitna akcija, dok ne bude kasno. Ovo je još jedan poziv za buđenje međunarodnoj zajednici za brz i hrabar odgovor, posebno Žozepu Borelju, Entoniju Blinkenu, Emanuelu Makronu, Rišiju Sunaku, Miroslavu Lajčaku i drugima, da spreče Kurtija da počne novi rat na Kosovu", istakao je Mijačić.