13. jul 2023 13:12

Ministarstvo kulture: UPIS realno ne sagledava konkurs

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo kulture: UPIS realno ne sagledava konkurs

Foto: Ministarstvo kulture

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije odbacilo je danas tvrdnje Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) istakavši da nisu plod realnog sagledavanja konkursne procedure i rezultata konkursa.

Ministarstvo je saopštilo da je to "pokušaj političkog aktivizma udruženja koje okuplja manji broj izdavačkih kuća od više od 200 trenutno aktivnih u našoj zemlji".

"Ne sporeći pravo bilo kog učesnika na konkursima ministarstva da bude nezadovoljan rezultatima i da o tome javno govori, simptomatično je da određena udruženja gotovo po pravilu iznose neargumentovane konstrukcije i paušalne (pr)ocene rada konkursnih komisija i samog Ministarstva", kaže se u saopštenju.

Kao je navedeno, ministarstvo "nije promenilo model otkupa usred procedure, kako to sugeriše UPIS u svom saopštenju", a "činjenica da su dva člana komisije zaposlena u bibliotekama ne ukazuje na bilo kakav oblik sukoba interesa".

"Njega bi pre bilo u slučaju da konkursnu komisiju sačinjavaju predstavnici izdavača čija dela su prijavljena za otkup ili autori istih", naveli su iz ministarstva.

U saopštenju se dodaje da ne stoji ni konstatacija UPIS-a da je "ogroman broj knjiga koje su preporučene za otkup predstavlja ponovljena izdanja koja već odavno, u različitim izdanjima, postoje u javnim bibliotekama".

Iz ministarstva su naveli da se "kada je reč o naslovima odabranim za obavezni otkup za svaku biblioteku, komisija se rukovodila kriterijumom da je neophodno dati prednost prvim izdanjima".

"Postoje slučajevi da se jedan isti naslov može pojaviti sa različitim prevodom, drugačijom likovno-grafičkom opremom ili delo može biti priređeno sa novim književno-naučnim aparatom", saopštili su iz ministarstva.

Kako je navedeno, "činjenica je i da prilikom izbora naslova sa liste koju je formirala stručna komisija, biblioteke često biraju ponovljena izdanja, radi popune svojih fondova ili zato što imaju potrebu za ovim izdanjima".

Za sabrana dela preporučena za otkup izdvojeno je 4.261.098 dinara, što je 4,43 odsto od ukupnog iznosa sredstava opredeljenih na konkursu, i ministarstvo ocenjuje da to "verodostojno demantuje" tvrdnje UPIS-a da je komisija favorizovala sabrana i izabrana dela.

Ministarstvo je napomenulo da su među autorima čija su sabrana dela preporučena za otkup i Stjepan Mitrov Ljubiša, Vladeta Jerotić i Dejan Medaković, značajne ličnosti srpske istorije i kulture, kao i da je "jedno od ključnih načela otkupa da biblioteke dobiju sabrana, tematski zaokružena, urednički, koncepcijski i stručno priređena dela znamenitih autora".

Ministarstvo kulture je ocenilo da je "više je nego sporna teza UPIS-a" da su „na otkupu favorizovani izdavači po geografskom i političkom ključu i da je Vojvodina kao region nedvosmisleno u privilegovanom položaju u odnosu na druge".

"Od 191. izdavača od kojih će se otkupljivati dela, njih 31 ima sedište na teritoriji Vojvodine, što je 16,23 odsto. Od 96.042.640,21 dinara koliko je ove godine opredeljeno za otkup, za izdavače sa teritorije Vojvodine izdvojeno je 23.484.480 dinara odnosno 24,4 procenta od ukupnog iznosa sredstava", navelo je ministarstvo.

Kako je navedeno, argumentacija UPIS-a u vezi sa izdavačima sa teritorije pokrajine "potpuno je pogrešna, jer zanemaruje kvalitet izdavačkih programa i u prvi plan stavlja geografsku pripadnost, što apsolutno nije bio kriterijum za odlučivanje".

Na ovogodišnji konkurs za otkup publikacija za biblioteke prijavila su se 202 izdavača, otkup će se vršiti od 191 izdavača, a Ministarstvo kulture je izrazilo zadovoljstvo što će "zahvaljujući otkupu biblioteke širom Srbije i ove godine značajno dopuniti svoje fondove".

Ministarstvo kulture je istaklo da je "otvoreno za razgovor sa svim izdavačima i njihovim udruženjima, kako bi u konstruktivnom dijalogu zajedno došli do optimizacije konkursne procedure".

U saopštenju UPIS-a u sredu je izraženo "nezadovoljstvo zbog kašnjenja u objavljivanju rezultata Otkupa knjiga iz 2022. godine za javne biblioteke, zbog kršenja procedure u kojoj je otkup sproveden i zbog neprihvatljivih rezultata otkupa".

UPIS je, između ostalog, protestvovao "što je Ministarstvo kulture promenilo model otkupa usred procedure otkupa", što "ogroman broj knjiga preporučene za otkup predstavljaju ponovljena izdanja" i što su "favorizovani izdavači po geografskom i političkom ključu, što je u potpunosti neprihvatljivo i ugrožava smisao kulture".

Navedeno je i da je "na osnovu rezultata otkupa potpuno vidljivo da su oni koji su donosili odluke potpuno ignorisali mišljenje stručne javnosti i naučne i književne kritike", i da "ovakav otkup ne podržava produkciju već reprodukciju, ne podržava kvalitet već populističke sadržaje i snalažljivost i klijentelizam kao princip".