15. jul 2023 19:21

Veterani tzv. OVK održali protest u Prištini zbog zakona o minimalnoj nadoknadi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veterani tzv. OVK održali protest u Prištini zbog zakona o minimalnoj nadoknadi

Foto: TANJUG/DOPISNIK KiM

PRIŠTINA - Vetarani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova okupili su se danas u velikom broju na glavnom trgu u centru Prištine protestujuću zbog odluke o usvajanju nacrta zakona o minimalnoj zaradi u prištinskom parlamentu kojom oni nisu obuhvaćeni.

Protest veterana organizovan je i zbog telefonskog razgovora šefice poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoze Kusari Ljilje i Slavka Simića iz Srpske liste, koji je objavio albanski novinar Berat Bužalja, a u kome je ona zatražila da Srpska lista glasa za ovaj zakon.

Veterani tzv. OVK skandirali su „UČK“ i „dole vlada“, a puštali su i nacionalističke pesme koje veličaju tzv. OVK.

Nosili su transparente na kojima je pisalo „Mimoza, da li te Radojičić obavestio gde se nalazi 16.000 nestalih u ratu“, kao i majice sa natpisom „Sloboda ima ime“.

Vijorile su se zastave tzv. Kosova, SAD, Albanije i tzv. OVK.

Jedan od boraca tzv. OVK Avni Ajeti pozvao je predsednicu privremenih prištinskih institucija Vjosu Osmani da ne donosi zakon o minimalnoj nadoknadi, jer će se u suprotnom, kako je naveo, suočiti sa stalnim protestima.

„Zbog naših prava ovde smo da se suprostavimo ovoj vladi, koja dobija direktive iz Srbije. U koordinaciji sa Radojičićem (Milanom) izostavljeni su veterani iz minimalca“, rekao je on.

Predsednik Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkini prozvao je aktuelnu vladu privremenih prištinskih institucija da su prevaranti.

„Znam da je celo Kosovo za slobodu. Vi niste ništa drugo nego lažovi i prevaranti. Tešite ovaj narod. Slušajte narod i ostavite se bajke, jer se više ne prodaju“, rekao je Ćerkini i dodao da je ovaj protest malo u odnosu na ono što će se tek desiti.

Protest veterana trajao je pola sata, nakon čega su se demonstranti mirno razišli, dok je zgradu prištinske vlade obezbeđivao veliki broj pripadnika tzv. kosovske policije.

Prištinski parlament usvojio je u četvrtak zakon o minimalnoj zaradi, u kome nije predviđeno povećanje primanja veteranima takozvane OVK, kako je to bilo predviđeno u ranijem zakonu.