18. avgust 2023 14:37

Gojković: Zgrožena sam vređanjem predsednika i širenjem mizoginije u "Danasu"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: Zgrožena sam vređanjem predsednika i širenjem mizoginije u "Danasu"

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković osudila je danas uvredljivu karikaturu koju je na naslovnoj strani objavio dnevni list "Danas" navodeći da je zgrožena prizemnim vređanjem predsednika Srbije, kao i širenjem mizoginije.

"Zgrožena sam ovim nedoličnim i najprizemnijim vređanjem predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u još jednom pokušaju njegove diskreditacije", navela je Gojković, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

Ona je istakla i da je se na ovaj način nedopustivo širi mizoginija, vređaju i omalovažavaju žene i majke, što je, kako je istakla, "posebno opasno imajući u vidu da ovakvi načini izražavanja samo dodatno podstiču diskriminaciju žena i predstavljaju opasnu pretnju po unapređenje rodne ravnopravnosti i borbe protiv svih oblika nasilja, protiv čega nastojimo da se kao društvo izborimo".

Gojković je ukazala da iako je Srbiji sloboda medija zagarantovana, "nesumnjivo je da se ta sloboda zloupotrebljava i da mnogima služi isključivo kao paravan za vređanje političkih neistomišljenika i podstrekivanje mržnje".

"Apelujem na sve aktere javnog života u Srbiji, a posebno medije da se uzdrže od govora mržnje i diskriminacije žena. Pozivam nadležne institucije, kao i sve pristojne ljude u Srbiji da budemo jedinstveni i da zajedno stanemo na put govoru mržnje, mizoginiji i nasilju", poručila je Gojković.

Dnevni list "Danas" objavio je na naslovnoj strani karikaturu na kojoj su na uvredljiv način prikazani predsednik Vučić i pevačica Jelena Karleuša uz tekst o tome da je državni operater navodno finansirao njen album.