1. septembar 2023 16:17

Potpisani ugovori za unapređenje stanja i očuvanje zaštićenih područja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisani ugovori za unapređenje stanja i očuvanje zaštićenih područja

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da su danas potpisani Ugovori kojima se u šest lokalnih samouprava stavljaju na raspolaganje podsticajna sredstva za projekte očuvanja i zaštite biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u zaštićenim područjima na njihovim teritorijama.

Kako je navedeno u saopštenju, ukupna vrednost podsticaja je 45 miliona dinara.

Podsticaji su namenjeni isključivo lokalnim samoupravama za infrastrukturne projekte, uspostavljanje mreže lokalnih udruženja, održavanje manifestacija, uređenje speleoloških objekata, biciklističkih i pešačkih staza, promociju geo turizma, projekata razvoja starih zanata i tradicionalnih delatnosti i slično.

Sredstva na Javnom konkursu Ministarstva dobili su Grad Čačak za uređenje Predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura, kao i opština Despotovac za rešavanje bezbednosti posetilaca u Spomeniku prirode Resavska pećina i opština Krupanj za izgradnju centra za posetioce i info pulta u Spomeniku prirode Kvačevića pećina.

Sredstva su dobili i opština Sjenica za infopult u Specijalni rezervat prirode Peštersko polje, zatim Medveđa za prvu fazu sanacije opštinskog puta u Parku prirode Radan i Prijepolje za uređenje pešačke staze u Someniku prirode Slapovi Sopotnice.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kazala je da su ova sredstva obezbeđena kao dodatna vrsta podrške, koju po prvi put resorno ministarstvo dodeljuje direktno lokalnim samoupravama na čijim se teritorijama nalaze zaštićena područja proglašena od strane Vlade Srbije.

"Podrška koju smo i na ovaj način osigurali predstavlja još jedan mehanizam kojim ćemo unaprediti stanje i bolje zaštititi prirodna dobra. Cilj nam je da se dodatno osposobe gradovi i opštine da brinu o prirodi, doprinose boljem očuvanju i podižu kapacitet zaštićenog područja", rekla je ona.

Vujović je najavila da će ministarstvo nastaviti paralelno i sa izdvajanjima za upravljače zaštićenih područja, kojima je u ovoj godini već dodeljeno 355 miliona dinara.

"U prethodnom periodu, radili smo i na povećanju ukupne teritorije pod zaštitom države, koja je od 2012. do danas porasla sa 5,91 odsto na 8,31 odsto teritorije Srbije. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa proširenjem zaštićene teritorije, ali i sa svim merama kojima je cilj da se sačuvaju prirodna bogatstva za sve građane i za buduće naraštaje", naglasila je ona.