12. septembar 2023 16:56

Tomislav Žigmanov: Važna socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Žigmanov: Važna socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je danas svečano potpisan Sporazum o saradnji u sprovođenju projekta "Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji".

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naglasio je da ovi sporazumi predstavljaju izuzetno važan doprinos implementaciji Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, kao i ostalih osetljivih društvenih grupa kroz društveno partnerstvo, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je ocenio, veoma je značajno što se u ovaj projekat uključuje i dodatnih šest lokalnih samouprava.

Žigmanov je posebno istakao važnost ciljeva ovog projekta, a to su mere afirmativne akcije u području obrazovanja, rešavanja ozakonjenja nelegalnih objekata radi unapređenja stanovanja, kao i prevencija na pojave diskriminacije prema socijalno osetljivim grupama.

Takođe, kako je naveo, važno je negovanje ravnopravnosti u našem društvu kako bi Romi i druge osobe koje pripadaju društveno marginalizovanim grupama bile tretirane dostojanstveno i bez diskriminacije.

Podrška koja će kroz ovaj projekat biti pružena pripadnicma romske zajednice i drugih osetljivih društvenih grupa, značajno će uticati da njihovi ukupni uslovi svakodnevnog života budu bolji, uključenost u obrazovne procese veća, a uticaće i na njihovu značajniju ukupnu inkluzija u društvo Republike Srbije, ističe se u saopštenju.