13. septembar 2023 13:18

Matić: Dobročinstvo u školama treba da bude neprekidna aktivnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Matić: Dobročinstvo u školama treba da bude neprekidna aktivnost

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ovogodišnjim Nacionalnim danom davanja, 9. septembra, zvanično počinje „Godina dobrote“ u kojoj će biti prepoznata, istaknuta i pohvaljena izuzetna dela učenika koji su se dokazali

negovanjem drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju, rečeno je danas na skupu posvećenom Nacionalnom danu davanja u organizaciji Srpskog filantropskog foruma.

Izvršni direktor Foruma Veran Matić rekao je da želi da se Nacionalni dan davanja pretvori u godinu dobrote u srpskim školama, a potom i u deceniju dobrote.

Matić je rekao da smatra da je važno da škole u Srbiji budu što je moguće više oplemenjene aktivnostima koje promovišu vrline i da učenje bude zasnovano na plemenitosti, humanosti, dobročinstvu, na širenju drugarstva, solidarnosti, učtivosti.

"Želimo da obrazovni sistem učinimo humanijim, da kroz širenje ovih vrednosti sklopimo da to funkcioniše u razredima i školama, da sve ono što je zlo bude prepoznatljivo, vidljivo i da se na njega može delati i reagovati. Dobrotom i ovim vrednostima možemo suzbiti i izolovati zlo", rekao je Matić.

Matić je podsetio na akciju "Bitka za bebe", tokom koje je, kako kaže, velik broj učenika sam organizovao akcije sa željom da pomognu svojim drugarima kojima je najteže.

Prema njegovim rečima, takva aktivnost ne sme biti vezana za trenutnu potrebu, poput sms poruka za lečenje u inostranstvu, već mora biti neprekidna.

"To treba da bude permanentna aktivnost. Prvo, kao solidarnost prema svojim siromašnijim drugarima, koji nemaju možda za opermu, za udžbenike, za hranu, za odlazak na ekskurziju. Drugo, solidarnost u lokalnoj zajednici, sa starima, sa nemoćnima, sa onima koji su sa zdravstvenim i intelektualnim poteškoćama", istakao je Matić.

Kako je rekao, to ne treba da bude poseban predmet u školi, već treba da se praktikuje kroz svaki predmet, jer je u svakom predmetu moguće naći ugao gde bi se deca učila ovim vrednostima.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović istakao je da je to ministarstvo sa zadovoljstvom podržalo ovu inicijativu zato što je vrlo važno da se ukaže na pojedince i akcije koje su se istakli po humanosti, negovanju empatije i solidarnosti.

"Ja tu aktivnost koje će nositi škole ne bih ograničio samo na školski prostor. Želeo bih da tu inicijativu prepoznaju i lokalne zajednice, odnosno da škola i lokalna zajednica predstavljaju jedinstvo u odnosu na prepoznatljivost dobrote, dobročinstva, empatije, međusobnog razumevanja - onoga što se nekada, u moje vreme, zvalo drugarstvo", naveo je Radović.

Tokom kampanje uoči Nacionalnog dana davanja, škole širom Srbije moći će da kandiduju akcije škola, odeljenja ili pojedinaca koji su se istakli po humanosti, empatiji i solidarnosti, a najuspešnije akcije i ideje biće nagrađene na Nacionalnom danu davanja.

Nacionalni dan davanja obeležava se od 2018. godine svakog 9. oktobra, na dan rođenja velikog srpskog inovatora i filantropa Mihajla Pupina.