26. decembar 2022 10:11

Milan Krstić: Od ključne važnosti je da KFOR što pre preuzme veću ulogu u kontroli situacije na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Krstić: Od ključne važnosti je da KFOR što pre preuzme veću ulogu u kontroli situacije na KiM

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Krstić ocenio je danas da je, uzimajući u obzir najnovija dešavanja na KiM, od ključne važnosti sada da Kfor preuzme veću ulogu u kontroli situacije, ali i da zemlje EU koje stoje iza Briselskog sporazuma pošalju jasnu poruku Prištini da će trpeti sankcije zbog njegovog nepoštovanja, kao i flagrantnog kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

"Trebalo bi da očekujemo veće angažovanje Kfora i nadamo se da će oni uvideti da je neophodno da oni budu više angažovani. Kfor i Euleks jesu sada više angažovani nego što su bili do izlaska Srba iz institucija, ali deluje da i dalje taktiziraju, da ne žele da pošalju Prištini poruku da preuzimaju punu kontrolu nad situacijom, ali se nadam da će se to promeniti", rekao je Krstić u izjavi za Tanjug.

 

Ocenio je da je neophodno da se radi bezbednosti Srba što pre ispuni vakum koji je nastao posle izlaska Srba iz institucija, a koji je, kako je kazao, isprovociran potezima Aljbina KIurtija u poslednjih nekoliko meseci.

"Prevashodno bi veću ulogu trebalo da ima Kfor, da obezbedi veću sigurnost za Srbe kako bi se sprečilo da u ovoj konstalaciji Rosu i druge prištinske bezbednosne snage pokušaju da ispovociraju eventualni oružani sukob oko barikada i da pokušaju na silu da transportuju uhapšenog Dejana Pantića sa Jarinja u Prištinu", naveo je Krstić.

Kazao je da su to potencijalne situacije u kojima bi moglo da dođe do eskalacije .

"Sa druge, pored većeg angažovanja Kfora, neophodno je da se Zapad jasnije angažuje u slanju poruke Prištini i eventualnoj pretnjom o određenim kontramerama ukoliko, Kurti i njegove institucije nastave sa flagrantnim kršanjima osnovnih ljudskih prava, poput zabrane patrijarhu da poseti Pećku Prijaršiju što je poslednji slučaj, ali ne i jedini u nizu kršenja ljudskih parva Srba na Kosovu", ističe Krstić.

Od primera navodi i formiranje nelegalnih baza na severu KiM kojima se, kako kaže, menja etnička struktura.

"I sve to se događalo do ovih poslednjih konkretnih incidenata hapšenja Srba bez konkretnih razloga, a naročito najave da se ZSO nikada neće konstituisati , a ona je zapravo garantovana Brisleskim sporazumom čiji su garant bili predstavnici EU. Na njima je da kažu da su oni garant tog sporazuma, da stoje iza njega i da će oni koji ne ispoštuju sporazum imati konkretne sankcije", zaključuio je Krstić.