6. oktobar 2023 09:53

Analitičar Gregori Kopli: Svet ne posvećuje dovoljno pažnje KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Gregori Kopli: Svet ne posvećuje dovoljno pažnje KiM

Foto: Shutterstock.com/Zarko Prusac, ilustracija

BEOGRAD - Američki analitičar Gregori Kopli izjavio je da svet ne posvećuje dovoljno pažnje Kosovu i Metohiji, uprkos postojano napetoj situaciji i dodao da su, kako je naveo, "samo Srbi svesni stvarnih činjenica povezanih sa stvaranjem Kosova kao priznatog entiteta".

"Svet zapostavlja fakt da su Kosovo stvorile SAD u potpunom odbacivanju istorijskih normi, pa i sadašnjeg međunarodnog prava. Ono što je nesporno jeste da se glas Srbije o kosovskom pitanju ne čuje dovoljno glasno u svetu", rekao je Kopli u intervjuu za današnju Politiku.

Odgovarajući na pitanje da li bi međunarodna zajednica, u svetlu ekstremnih stavova i nespremnosti Prištine na kompromis, mogla da zauzme objektivniji stav prema Srbiji, Kopli je rekao da Srbija treba da koristi sva profesionalna informativna sredstva da bi predstavila međunarodnoj zajednici sve transgresije i ilegalne aktivnosti Prištine.

Ukazao je da je, da bi Zapad prilagodio svoje stavove prema Beogradu i situaciji na KiM, važno da Srbija značajno poveća svoje diplomatske aktivnosti i informativne kapacitete.

Naglasio je da su već postignuti značajni uspesi u tom pogledu, ali da treba nastaviti i intenzivirati te aktivnosti.

Prema njegovom mišljenju, ako se rat u Ukrajini nastavi narednih godinu-dve ili više, američka podrška tom konfliktu mogla bi da opadne, imajući u vidu predsedničke i kongresne izbore u SAD naredne godine, a to se odnosi i na američku politiku prema Balkanu.

Srbi ne bi trebalo da dozvole da ih kratkoročni pritisci Vašingtona okrenu ka preduzimanju akcije protiv svojih interesa, pošto će u svakom slučaju doći do promene američkog liderstva posle izbora 2024., smatra Kopli.

Komentarišući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zasedanju Generalne skupštine UN, Kopli je rekao da smo već svedoci posledica na koje je Vučić ukazao.

"Svet je polarizovan i istovremeno se pretvara u multipolaran svet", istakao je Kopli.