10. oktobar 2023 11:53

Al Namur: Mir će biti kad se Izrael povuče sa okupiranih palestinskih teritorija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Al Namur: Mir će biti kad se Izrael povuče sa okupiranih palestinskih teritorija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD- Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur izjavio je danas za Tanjug da Palestinci neće odustati od prava na suverenitet i da je jedino rešenje za mir povlačenje izraelske vojske sa okupiranih palestinskih teritorija.

On je rekao da postoji mogućnost da sukob započet u subotu, kada je palestinska militantna grupacija Hamas pokrenula napad na Izrael iz Pojasa Gaze, zapali ceo Bliski istok, ali da se nada do toga neće doći jer, ocenio je, to zavisi od izraelskih akcija.

 

Al Namur smatra da sila ne može da bude rešenje i dodaje da, ako Izrael želi da rat prestane, neophodno je da se izraelska vojska povuče sa teritorije Palestine, kao i svi doseljenici koji su nelegitimno došli u Palestinu.

"U Gazi je teško. Izraelci rade ono što dobre rade, a to je rušenje kuća, bombardovanje. Imamo mnogo poginulih, među njima su i deca i žene. Oni faktički sada vrše teror nas palestinskim narodom u Gazi i u celoj Palestini", rekao je ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li dve strane mogu da sednu za pregovarački sto ili je ovo rat do istrebljenja, Al Namur je rekao da je Palestina uvek bila za dijalog, "za razliku od Izraela".

On je podsetio da je 1993. godine, za vreme palestinskog lidera Jasera Arafata, potpisan sporazum sa Izraelom, ali da su godinu dana nakon toga, Izraelci ubili Jicaka Rabina, premijera koji je potpisao taj sporazum.

"Do dana današnjeg, oni grade izraelska naselja na tlu naše države, koja je priznata u svetu. Naša teritorija je Zapadna obala i Pojas Gaza, sa Jerusalimom kao glavnim gradom. Oni non-stop terorišu, i ako žele da to prestane može se naći rešenje. Oni neće da idu ka rešenju jer ima ko im pomaže, pogotovo Amerika i neke od evropskih zemalja kao što su Velika Britanija i Nemačka", rekao je Al Namur.

 

Prema njegovim rečima, zemlje koje daju podršku Izraelu treba jasno da kažu izraelskoj vojsci da se povuče sa teritorije Palestine kako ne bi dolazilo do napada jer, napominje on, dok palestinski narod ne dobije svoj suverenitet, ovo neće biti poslednji sukob, koakav god da bude ishod.

"Mi Palestinci smo slobodan narod, kao što je i srpski, mi smo ponosan narod i mi ne odustajemo od našeg prava. Mi prihvatamo ono što nam daju međunarodno pravo, međunarodni zakon i međunarodne norme, ali druga strana treba isto to da prihvati", izjavio je Al Namur.