13. oktobar 2023 11:07

Gašić: Unapređenje položaja žena i zastupljenost u policiji prioritet MUP-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gašić: Unapređenje položaja žena i zastupljenost u policiji prioritet MUP-a

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otvorio je danas u Beogradu Regionalnu konferenciju mreža žena u policiji ističući da je unapređenje položaja žena i povećanje njihove zastupljenosti u ukupnom broju zaposlenih jedan od nepromenjenih prioriteta MUP-a.

"Raduje me što vidim koliko vas je danas ovde i sve je više žena na značajnim i važnim državnim i društvenim funkcijama. To govori da je Srbija na dobrom putu. Na putu jednakih mogućnosti i ravnopravnosti za sve", rekao je Gašić otvarajući konferenciju "Žene u policiji i liderstvo - izazovi i dobre prakse".

 

Ministar je istakao da MUP ima odgovornost prema svim društvenim grupama i nastoji da politika jednakosti i mogućnosti bude uvedena u sve elemente sistema.

"Ponosan sam na činjenicu što je osnivanjem "Mreža žena u policiji" MUP Srbije napravio značajan iskorak ka boljoj ravnopravnosti, većoj toleranciji i boljem razumevanju", ukazao je Gašić.

 

On je dodao je da se udruženje žena u policiji pokazalo kao velika snaga i potencijal sektora bezbednosti u Srbiji, ali i podsticaj za sve mlade žene koje žele da postanu policijske službenice, profesionalne i posvećene.

"U stalnom porastu je zainteresovanost devojaka za prijem za školovanje u kriminalističku policiju i akademiju, a od skora i u srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. Unapređenje položaja žena i povećanje zastupljenosti u ukupnom broju zaposlenih je jedan on nepromenjenih prioriteta MUP", rekao je Gašić.

 

Ministar je istakao da je trenutno zastupljenost žena u MUP 27 odsto, a na rukovodećim pozicijama ih je 18,6 odsto.

"S obzirom da Prvim nacionalnim planom iz 2015. godine aktivnosti nisu bile usmerene ka policijskim ustanovama, Drugim akcionim planom predviđeno je unapređenje položaja bezbednosti žena na lokalnom nivou te su policijskim upravama na teritoriji cele Srbije imenovane kontakt osobe koje će doprineti unapređenju zaštite i povećanju bezbednosti žena u policijskim upravama, a to je još jedan od značajnih rezultata MUP-a", rekao je Gašić.

Ministar je dodao da je cilj MUP-a da žene budu na rukovodećim pozicijama i u policijskim upravama.

"Ovo je prilika i da poručim i svojim kolegama da moramo biti svesni da u svim sferama društvenog života, pa i u bezbednosti ne postoje ograničenja i da nam žene mogu dati neke nove perspektive za rešavanje najkompleksnijih bezbednosnih situacija", rekao je Gašić.

Gašić je rekao da su žene kao stubovi porodica samim tim i stubovi u društvu.

"One su odgovorne i taj svoj dar da besprekorno i posvećeno organizuju i obavljaju svoj posao sa lakoćom prenose u profesionalno okruženje", rekao je Gašić i naglasio da je obaveza svih da pomažu ženama kako bi napredovale u karijerama i da zajedno sa muškarcima stvore još bolje društvo.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić istakla je da žene od rođenja slušaju da su slabiji pol, ali da su one i te kako jednako hrabre i odgovorne kao i muškarci.

"Od rođenja slušamo da smo slabiji pol. Ako gledamo fizičku snagu možda jesmo u većini situacija, ali mi smo hrabre, odgovorne, emotivne, stabilne i imamo mogućnost prilagođavanja. A da se ne lažemo ni jedan od vas muškaraca ne bi bio tako uspešan da iza vas ne postoji žena, bila ona majka, supruga, sestra koja vašu zajednicu čini stabilnom, pa vi možete tako uspešno da rašitite krila", istakla je Kisić.

Ministarka je naglasila da ono što odlikuje sve uspešne žene je rad i ogroman trud koji stoji iza njihovog uspeha.

"Od samog početka mi smo bile marljive i radile vredno jer smo svesne da svi naši uspesi zavise samo od nas. Mi imamo sreće da živimo u zemlji koja pruža iste mogućnosti, ali smo uspele samo zato što smo vredno radile i trudile se da se pokažemo", rekla je Kisić.

Ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je žena lider ne razmišlja mnogo o toj ulozi u životu, ali je vodi želja i cilj da uspe u svemu što radi.

"S druge strane stola ja često viđam muškarce, koji su najzastupljeniji u poljoprivredi, a koji sa druge strane vide našminkanu i sređenu ženu, misleći, vođeni predrasudama, da će s njom lako izaći na kraj. A kada se završi sastanak, često ne znaju šta im se dogodilo", rekla je Tanasković.

MInistarka pravde Maja Popović poručila je ženama da budu hrabre da se suoče sa svim izazovima jer, kako je rekla, ne postoji izazov koji žene ne mogu da prevaziđu.

"Budite hrabri i nebo vam je granica", poručila je Popović. Ministarka prosvete Slavica Đukic Dejanović se prisetila svoje osnovne škole kada je izabrana za predsednicu odeljenske zajednice i njeno odeljenje bilo najbolje u školi.

"Ja sam shvatila, iako sam bila dete, da sam momenta kada sam izabrana za predsednicu, ja odabrala tim, ali i model koji treba da sledim u životu", rekla je Đukić Dejanović.

 

Ona je naglasila da je i kasnije kada je bila na raznim odgovornim državnim funkcijama uvek imala tim, a da iako je motivaciju za sve što je radila tražila u podršci svojih najbližih, uvek je bilo važno imati i podršku tima, pripadati timu i biti prvi među jednakima. Đukić Dejanović je istakla da je uvek je važno imati motiv i voleti posao koji radiš.

Konferenciju organizuje Mreža žena u policiji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa UN Women i Međunarodnim biroom za narkotike i sprovođenje zakona Stejt departmenta (INL) Američke ambasade u Beogradu.

Cilj konferencije je razmena iskustava i dobre prakse, kao i izazova, na regionalnom i evropskom nivou u sektoru bezbednosti kada su u pitanju liderke i njihova uloga, sticanje novih znanja za prevazilaženja izazova sa kojima se suočavaju u sektoru bezbednosti, kao i umrežavanje i jačanje saradnje kroz međusobnu podršku i zajedničke inicijative.

Na konferenciji su između ostalih govorili UN rezident koordinatorka Fransoaz Žakob, koordinator Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona ispred ambasade SAD u Beogradu Bendžamin Vilijams, šefica Kancelarije UN Women Srbija Milana Rikanović, predsednica Mreža žena u policiji" MUP-a Katarina Tomašević, predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Gordana Predić, specijalna savetnica ministarke kulture i Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i mnogi drugi.