13. oktobar 2023 11:07

Osmani se sastala sa senatorima SAD; Šahin: Da se nađe rešenje između Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osmani se sastala sa senatorima SAD; Šahin: Da se nađe rešenje između Beograda i Prištine

Foto: AP Photo/Fermin Rodriguez

PRIŠTINA - Američki senatori Džin Šahin i Piter Velč sastali su se danas u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i tom prilikom Šahin je istakla da za dugoročni mir mora da se nađe rešenje između Beograda i Prištine.

Ona je na konferenciji za novinare izrazila zabrinutost zbog dešavanja na severu KiM 24. septembra i rekla da krivci za ta dešavanja moraju da odgovaraju, prenosi Ekonomija onlajn.

"Planirali smo put u region. Hteli smo da iskoristimo priliku posle događaja od 24. septembra da dođemo ovde i izrazimo zabrinutost. Znam da je ovaj događaj veoma uznemirujući za Kosovo. Smatramo da je važno da odgovorni za događaje od 24. septembra odgovaraju, nadam se da će Srbija sarađivati u tom pravcu. Ovo nam pokazuje da za dugoročnu stabilnost i mir na Kosovu, moramo da nastavimo da radimo uz podršku EU i SAD", rekla je Šahin.

Osmani je rekla da je američke senatore informisala o dešavanima u selu Banjska krajem septembra, kao i da je tražila povećanje garancija za bezbednost KiM i zaštitu prelaza sa centralnom Srbijom.

Ona je ponovila ranije optužbe na račun Srbije i dodala da Srbija treba da snosi odgovornost.

"Informisala sam senatore o toku događaja, činjenicama i koracima koji se preduzimaju. Zlonamerni ciljevi Srbije imaju za cilj da destabilizuju ceo Balkan. Kosovo je pokazalo ozbiljnost, u Srbiji ne samo da se ne ograđuju, već ih lokalno stanovništvo podržava. Najbolji način je da Srbija da se smatra odgovornim i da se teroristi predaju Kosovu", rekla je Osmani.

Nakon Osmani, sa senatorima se sastao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a kako prenosi prištinski portal sastanku prisustvuje ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.