30. oktobar 2023 20:49

Bojan Bilbija: Razdor Obradovića, Stamenkovski i Jovanovića javio se zbog postizbornih koalicija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Bilbija: Razdor Obradovića, Stamenkovski i Jovanovića javio se zbog postizbornih koalicija

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Urednik političke rublike dnevnog lista "Politika" Bojan Bilbija izjavio je danas da je jabuka razdora između lidera Dveri Boška Obradovića i liderke Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski sa liderom Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) bilo pitanje sa kojim strankama će se praviti postizborne koalicije.

Kako je Bilbija rekao za Tanjug, odgovarajući na pitanje novinara, problem je pre svega moguća saradnja sa prozapadno orjentisanim strankama opozicije.

"Pre svega sa Đilasovom grupom, jer tu većina priznaje genocid u Srebrenici i podržava nezavisno Kosovo. Ko je sad tu na kojoj strani, nisam uspeo do kraja da shvatim, jer su informacije šture", rekao je Bilbija.

Dodao je da je prema informacijama koje su procurile u javnost, a koje je navodno potvrdio i akademik i pesnik Matija Bećković, razdor nastao na sastanku Dveri, Zavetnika i NDSS-a, uoči potpisivanja sporazuma o saradnji.

"Bio je i Matija Bećković na tom sastanku i on je rekao da je dok je on bio tu sve bilo okej, i da je dogovor bio postignut. Ali, kada je trebalo da dođe do potpisivanja navodno se dogodilo to da se muž Stamenkovski usporotivio tome da to bude sve tako definisano", rekao je Bilbija.

Ocenio je da oba bloka svoj koncept zasnivaju na protivljenju francusko-nemačkom sporazumu, a ne navode kako bi oni rešili to pitanje.

"Ono što njima izmiče tlo pod nogama jeste to da je predsednik Vučić, bar sto puta ponovio da taj plan, u izvornom obliku nije prihvatljiv. Dakle ne može se govoriti o priznanju Kosova ni de facto, ni de jure, niti o ulasku Kosova u UN. To praktično poništava srž tog plana, nijedna od tih tačaka nije spojiva sa našim ustavom", rekao je Bilbija.

Kako tvrdi, druga grupa, koju naziva proevropskom opozicijom, bi po svaku cenu usklađivanje sa evropskom politikom.

"To znači sankcije Rusiji, ali pre svega, de facto priznanje nezavisnosti Kosova. I jedni, i drugi, nemaju čvrstu argumentaciju, već pokušavaju da iscede "suvu drenovinu" i da se suprotstave Aleksandru Vučiću", naveo je Bilbija.

Problem je to što, kako tvrdi Bilbija, oni ne mogu da ponude ništa što Vučić "nije odavno ponudio i sproveo" i ističe da mu nije jasno zašto pojedini tvrde da će ova kampanja biti najprljavija ikada.

"Zašto bi bila? Vladajuća koalicija i Vučić lično su najdemokratskiji potez povukli. Da kada neko zatraži vanredne izbore, čak i tamo gde ste vi slabiji, da ih ponudite i idete odmah na proveru legitimiteta", naveo je on.

Kada je reč o prognozama, Bilbija kaže da ne treba zaboraviti da je na prošlim izborima Jovanović sa svojom koalicijom NADA "probio cenzus".

"Oni su praktično jedina grupacija, pored ove Đilasove, kojoj je to pošlo za rukom. Videćemo da li će sada održati tu popularnost. Takođe NDSS-u i POKS-u tom njihovom bloku bliži su Vuk Jeremić i njegova Narodna stranka", rekao je Bilbija.