3. novembar 2023 15:01

Linta: Neprihvatljivo je objašnjenje hrvatske policije povodom hapšenja Srbina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Neprihvatljivo je objašnjenje hrvatske policije povodom hapšenja Srbina

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je danas da je hrvatska policija uhapsila krajiškog Srbina Velibora Tripkovića (32) i izrekla mu kaznu zatvora od 15 dana i ocenio kao neprihvatljivo objašnjenje hrvatske policije da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer je na društvenim mrežama objavljivao zavičajne i patriotske pesme i fotografije.

Linta je pozvao ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da zbog ovog slučaja uputi protest ministru spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, a predstavnika ambasade Srbije u Zagrebu da poseti Tripkovića u zatvoru u Šibeniku i da vidi kakvi su uslovi, postupanje prema njemu i da mu pomogne, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta u saopštenju navodi i da je hrvatska policija uhapsila Tripkovića na graničnom prelazu Bajakovo u sredu 1. novembra u večernjim časovima kada je sa devojkom krenuo u posetu baki koja živi u selu Ivoševci pored Knina.

On dodaje da se prilikom hapšenja nalazio u autobusu koji je putovao iz Beograda ka Šibeniku.

Hrvatska policija ga je u četvrtak, 2. novembra sprovela u Knin, a zatim u Šibenik gde ga je Opštinski sud u Šibeniku osudio na 15 dana zatvora, navodi Linta i ocenjuje da je to još jedna u nizu etničkih motivisanih i nepravednih presuda s ciljem da krajiški Srbi odustanu od odlaska u svoj zavičaj i da se odreknu svojih korena.