13. novembar 2023 15:41

Gašić: Srbija prema svakoj vrsti kriminala ima nultu toleranciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gašić: Srbija prema svakoj vrsti kriminala ima nultu toleranciju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je danas da Srbija prema svakoj vrsti kriminala ima nultu toleranciju i da je borba protiv organizovanog kriminala bila i ostala prioritet MUP-a.

Kako je istakao tokom Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi koja se održava u Beogradu, uz učešće predstavnika 12 država regiona, Republika Srbija i MUP polaze od uverenja da razvijanje saradnje sa međunarodnim partnerima može znatno doprineti borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, ali i uspostavljanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

"Borba protiv organizovanog kriminala bila je i ostala prioritet MUP-a. Postigli smo značajne rezultate i efikasno su presečene aktivnosti velikog broja kriminalnih grupa i pojedinaca čiji načini delovanja do sada nisu viđeni na ovim prostorima. Najveći od njih su organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković, Nikole Džonija Vušovića i Darka Šarića. Sve ih povezuje zajednički cilj, a to je ubistvo predsednika Republike Aleksandra Vučića", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, država Srbija prema svakoj vrsti kriminala ima nultu toleranciju, a srpska policija je spremna, obučena i opremljena da odgovori na sve bezbednosne izazove.

"Od kraja oktobra ove godine sprovodimo odlučnu akciju policije na području severnog dela Srbije i sve raspoložive kapacitete usmerili smo na suzbijanje iregularnih migracija i povećanja stepena bezbednosti u ovom delu naše zemlje. Svaki građanin Srbije mora da ima zagarantovanu bezbednost i njihova imovina mora biti zaštićena od svih vidova kriminala, pa i od migranata koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo. Nećemo dozvoliti da Srbija bude parking za iregularne migrante iako prema izbeglicama i onima kojima je teško oduvek pokazujemo veliko razumevanje i solidarnost", istakao je ministar.

Gašić je podsetio da su pojačane akcije usmerene i na jug naše zemlje, s obzirom na to da, kako kaže, najveći procenat iregularnih migranata dolazi upravo sa teritorije EU, iz Bugarske.

"U narednom periodu biće angažovane sve policijske uprave koje na svojoj teritoriji imaju prihvatne centre i centre za azil, kako bi kroz vidove pojačanog prisustva i nadzora kretanja i boravka lica u prihvatnim centrima, koja su inače u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, u kontinuitetu vršili kontrolu kretanja iregularnih migranata a sve u cilju sprečavanja vršenja krivičnih dela i remećenja javnog reda i mira od strane migrantske populacije", naveo je Gašić.

Ministar je istakao da odgovor na migrantsku krizu i bezbednosne izazove koje ona nosi mora biti organizovan, sinhronizovan i solidaran, uz detaljno sagledavanje svih mogućih rizika, a posebno pretnji terorizma, kao najdestruktivnijeg i rastućeg globalnog bezbednosnog problema.