14. novembar 2023 12:06

Balint Pastor razgovarao sa mađarskim ministrom o pruzi Segedin-Subotica, sa Orbanom o podršci privredi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balint Pastor razgovarao sa mađarskim ministrom o pruzi Segedin-Subotica, sa Orbanom o podršci privredi

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor razgovarao je danas sa mađarskim ministrom saobraćaja Janošem Lazarom o graničnim prelazima i vozu Subotica Segedin koji će početi da saobraća krajem novembra.

Pastor, koji je nakon smrti oca Ištvana Pastora, lidera SVM, postao privremeni zastupnik Saveza, juče je u Subotici razgovarao sa minstrom Lazarom, a taj susret je usledio nakon Pastorovog prošlonedeljnog susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom tokom koga je bilo reči o produženju radnog vremena prelaza Horgoš 2, uvođenju više polazaka voza na liniji Subotica Segedin, kao i nastavku programa podrške ekonomskog razvoja mađarskim privrednicima u Vojvodini.

Pastor je ukazao na potrebu da se produži radno vreme na graničnom prelazu Horgoš 2, navodi se na sajtu SVM koji prenosi Balintove izjave za Subotički mađarski radio i u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a.

"Krajem novembra će kako se sada čini krenuti voz između Subotice i Segedina. Deo pruge u Srbiji završen još prošlog leta, 1. avgusta je krenuo teretni saobraćaj na liniji Subotica i Segedin, a sada bi trebao i putnički", rekao je on i naglasio da je potrebno napraviti red vožnje koji odgovara putnicima.

Dodao je da pre mesec dana objavljen vozni red ne predstavlja pravu alternativu putničkom saobraćaju i naglasio da će svi uloženi napori biti uzaludni ako on ne odgovara potrebama putnika.

"Nismo se borili i godinama i decenijama nastojali da se ne uklone šine između Subotice i Segedina, kao što je planirano pre jedne decenije. Nakon toga, uspeli smo da ta pruga postane deo strategije razvoja železnice u Srbiji. Iz evropskih izvora obezbedili smo novac za plansku dokumentaciju, a pruga je iz izgrađena iz sredstava Srbije i Mađarske. Ukoliko bi bio uspostavljen vozni red koji ne odgovara potrebama, onda bi se moglo reći da je sve ovo bilo uzalud", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, prethodno predloženi vozni red predviđao je da voz krene iz Subotice oko 10 časova za Segedin i da se vrati rano popodne.

"Zamolio sam i premijera i ministra Mađarske da voz saobraća na s", kazao je Pastor.

Tokom prethodne sedmice Pastor je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je kako je naglasio potvrdio savez između mađarske vlade i Saveza vojvođanskih Mađara, odnosno između SVM-a i Fidesa.

Među konkretnim temama o kojima se razgovaralo je i produženje radnog vremena graničnog prelaza Horgoš 2 - Reske na magistralnom putu. Prelaz bi kako je Pastor predložio trebalo da počne da radi tri sata ranije i da se zatvara tri sata kasnije u odnosu na sadašnje radno vreme - odnosno da bude otvoren od 4 do 22 časa, jer bi to pogodovalo i prekograničnim radnicima.

"S obzirom da postoji politička usaglašenost uveren sam da će u narednim danima, svakako u najkraćem roku biti napretka i u pogledu železničke linije Subotica - Segedin i radnog vremena prlaza Horgoš 2", rekao je Pastor.

Sa premijerom Mađarske razgovarao je i o nastavku programa podrške ekonomskog razvoja mađarskim privrednicima u Vojvodini u okviru Fondacije "Prosperitati".

Balint je podsetio da je već otvoren konkurs za kupovinu kuća za šta vlada veliko interesovanje i što govori o namerama mladih, i ne samo njih, da ovde grade budućnost. Prema njegovim rečima u planu su novi konkursi za mala i srednja preduzeća, kao i za poljoprivrednike.

Pastor je u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a govorio i o situaciji u kojoj se našla stranka nakon smrti njegovog oca, Ištvana Pastora, i to u jeku izborne kampanje.

"Smrt mog oca nije samo tragedija naše porodice, već i nenadoknadiv gubitak za Savez vojovođanskih Mađara i za celu zajednicu Mađara u Vojvodini. Nije mogao da nam se dogodi veći gubitak, pri čemu smo u sred kampanje. Nije vreme za tugovanje, već da se radi", naveo je Pastor.

Podsetio je da je 2007. godine kada je njegov otac preuzeo SVM, koji je bio u silaznoj putanji sa 46.000 a danas ih, ikako je mađarska zajednica manje brojna nego tada, 93.000 koje je izveo na izbore kao kandidat za predsednika na republičkim izborima.

I iz sakupljanja potpisa se vidi da zajednica stoji uz nas jer smo samo za jedan dan sakupili ne potrebnih 5.000 potpisa već 10.355 potpisa", rekao je on i dodao da je SVM jedna od retkih partija koja ima svoj izborni program koji je dostupan javnosti.

Podsetio je da imaju slogan "Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za zajednicu, za budućnost", a naš program obuhvata sve elemente važne za razvoj mađarske zajednice i njen ostanak na rodnom tlu.