16. novembar 2023 13:22

Brankica Janković: Ejdžizam preti da postane dominantan oblik diskriminacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Ejdžizam preti da postane dominantan oblik diskriminacije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da ejdžizam, odnosno diskriminacija na osnovu starosnog doba, pogađa sve veći broj ljudi, preteći da postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku.

Ona je, na otvaranju 7. regionalne konferencije institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope koja je u Beogradu održana na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra, rekla da posledice ejdžizma mogu da budu ozbiljne i dalekosežne, navodi e u saopštenju Poverenika.

Kako je rekla, izloženost siromaštvu, neadekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, nepristupačnost javnih objekata i prevoza, veliki digitalni jaz, samo su neki od problema sa kojima se stariji suočavaju a koji imaju za posledicu kraći životni vek, lošije zdravstveno stanje, socijalnu izolaciju i usamljenost, kao i visok rizik od nasilja i manipulacije.

Prema njenim rečima, o svemu tome mora da se vodi računa pri kreiranju svih javnih politika.

"Stari nisu neki drugi ljudi, već svi mi sutra. Vodimo računa o tome da ne gradimo društvo u kome će naši najmlađi građani, koji započinju svoje životne puteve, gledati u svoju obesmišljnu budućnost – onu u kojoj će biti odbačeni samo zato što su stariji, što su teret i višak u društvu", zaključila je Janković.

Ovogodišnja konferencija posvećena je borbi protiv diskriminacije starijih osoba, sa ciljem da se ispitaju i predlože konkretni načini delovanja tela za ravnopravnost, kao i ostalih društvenih aktera, kako bi se stvorili uslovi za ravnopravan tretman i kvalitet života starijih.

Pored Janković, na otvaranju konferencije su govorili i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu i penzionerka Vladanka Miskin, a konferenciju je otvorila devojčica Milica Đukić, pobednica na konkursu "Most razumevanja - međugeneracijska solidarnost" 2023.

Kako se navodi, na konferenciji su tradicionalno uručene godišnje medijske nagrade koje zajednički dodeljuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji autorima i autorkama najboljih medijskih tekstova i priloga na temu borbe protiv diskriminacije, promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

U tri kategorije - TV/radio, onlajn mediji/portali i štampani mediji nagrađeni su novinarke i novinari redakcija: RTS, TV Forum, Blic TV, CINS, Zoomer, Boom93, Vreme, Lice ulice i Novosti.

Radni deo konferencije, u kome su učestvovali čelnici i predstavnici institucija iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, odvijao se kroz panele posvećene izazovima ejdžizma, višestrukoj diskriminaciji po osnovu starosnog doba, kao i problemima sa kojima se suočavaju starije žene.